„Скъпи приятели, каним ви най-сърдечно да присъствате в онлайн пространството на 15 март, неделя, в нашата фейсбук страница, където ще излъчим НА ЖИВО спектакъла „Добро утро, лека нощ!“. Правим този жест към вас и вашите деца, за да борим COVID 19 с позитивизъм и изкуство! Очакваме ви, бъдете наши зрители точно в 12 часа“.
Това съобщиха вчера следобед от русенския Куклен театър на своите фенове, като им обещаха, че актрисите Теменуга Хараланова и Кремена Станева ще им поднесат неделното удоволствие - приказката за носорога Сем, който вечер изяждал по 100 шоколадови бисквитки - само че не в залата, а през интернет пространството! 
Това е вариантът русенските кукленици хем да спазят решението на здравното и културното министерство за спиране на сценичните прояви. За голямо наше съжаление, се налага да затворим врати до второ нареждане, каза за „Утро“ директорът на Кукления театър Теменуга Хараланова и също прикани почитателите на кукленото изкуство да следят сайта на трупата, за да се информират, ако настъпят промени. Тези, които вече имат билети за спектакли, които падат, могат или да презаверят билетите, или да ги върнат на касата. 
Това се отнася също и до билетите за спектаклите на драматичния театър „Сава Огнянов“, които също се отменят за неопределен период. От управата на театъра обясняват, че два от обявените за март спектакли - „Двама съвсем голи мъже“ и „Мъжка задушница“ - ще се играят съответно на 2 и 9 април, така че който иска, може да си завери билета за тогава. 
Същата опция предлагат и от Русенска опера на меломаните, които буквално допреди дни се смятаха за щастливци, тъй като бяха успели да си купят от дефицитните билети за откриването на фестивала „Мартенски музикални дни“ на 13 март и за оперната постановка „Мефистофел“ на 23 и 25 март. В операта също спазват решението на двамата министри Кирил Ананиев и Боил Банов. Затваряме - безрадостно отбелязваха солисти вчера. А оркестранти още рано предиобед вече си тръгваха от зала „Филхармония“, където трябваше да се проведе поредната репетиция за първия концерт на Мартенските. 
Ние също спазваме министерското решение, което получихме още в неделя вечерта, каза директорът на Историческия музей проф.Николай Ненов. Изпълняваме указанието да не провеждаме масови културни мероприятия, затова предвидената за четвъртък прожекция на филма „Ленин и рибарите“ няма да се състои, каза той. Но музейните експозиции ще останат отворени за посетители. Отскоро обектите в Иваново и Червен също вече се посещават - досега само по заявка, но вече скалните църкви и средновековната червенски крепост ще бъдат отворени през уикендите, уточни Ненов. 
При нас също русенци и гостите на града ще могат да разгледат изложбите, каза директорът на Художествената галерия Елена Великова. За голямо съжаление, няма да правим откривания на две от експозициите, които са посветени на двата юбилея - на фестивала „Мартенски музикални дни“ и на Националното училище по изкуствата, добави тя. Работите на ученици от специалност „Рекламна графика и плакат“ ще могат да се видят от сряда, а от петък - разнообразните творби на възпитаници на НУИ, реализирали се по целия свят. Жалко е, че тези млади художници, дизайнери, илюстратори, бижутери, които си идват откъде ли не специално за тази изложба, няма да преживеят откриването й, но се налага да спазим ограничителните мерки, добави Великова. 
Впрочем, по горчива ирония на случващото се, музеят и галерията остават единствените места, където „ще има“ „Мартенски музикални дни“. Освен двете посвещения в ХГ, в РИМ вече е открита изложбата с архивни материали, снимки и документи, разказващи за първите две десетилетия на фестивала. 
Заради корона вируса няма да се проведе също и тазгодишният национален фестивал на школи и клубове за любители на български народни танци „Русчуклийска среща“, планиран за 14 март. Също така се преустановяват училищните пътувания, екскурзии и посещения на обекти извън училищата, както и планираните състезания и олимпиади, напомня сайтът на Регионалното управление на образованието. Заради вируса от китайския Ухан Русенският университет също прекрати занятия.