Болница „Канев“ е готова да приема пациенти със симптоми на грип или на коронавирус, съобщи вчера изпълнителният директор Иван Иванов. Инфекциозно отделение разполага със 17 легла с възможност да ги удвои до 34. От тях само три са свободни, останалите са с заети с пациенти с хепатит Б и чревни инфекции. Това обаче не е проблем, защото при необходимост тези болни ще бъдат прехвърлени в разкритото допълнително отделение с 30 легла на четвъртия етаж в старата сграда, където се намираше бившето Детско отделение, за да може в Заразното да се приемат само тежки случаи. Помещението вече е изчистено и дизенфекцирано, оборудвано е с легла и постелъчни материали и отговаря на всички хигиенни и здравни норми. 
Работи се и по снабдяване на болницата с дезинфектанти за увеличаване сигурността на потока пациенти, които постъпват в Хирургическия блок. Освен това стационарът разполага с 200 комплекта гащеризони, 80 маски от висок клас за персонала в Инфекциозно и Спешно отделение, ръкавиците са с неограничен брой, има и достатъчни комплекти еднодневни маски и очила. 
На този етап болницата няма да приема контактни с настанените с коронавирус четирима души в болниците в Плевен и Габрово, за да не допусне инфекцията да проникне в Русе. Ако обаче бъде разпоредено, в Хирургическия блок да бъдат приети пацинти с други заболявания от тези градове, те няма да бъдат върнати. За момента в болницата няма лекар или медицинска сестра, които да са отказали да идват на работа поради страх да не се заразят с коронавирус, така че и с персонала нямаме никави проблеми и можем да приемаме пациенти от други градове, уточни Иван Иванов. 
Инфекциозно отделение разполага с четирима инфекционисти, като единият е в дълъг болничен отпуск. Засега обаче те са достатъчни, защото към днешна дата в отделението няма потвърдени случаи на заразата, а и резултатите от анализа на 12-те проби, взети от лежащо болни с вирусни пневмонии, са отрицателни за Ковид-19 от направените изследвания в лабораторията в УМБАЛ „Света Марина“-Варна. Повторната проба на мигранта от Афганистън, който бе заловен в румънски камион с лека температура, се очаква да бъде готова днес и ако е отрицателна както първата, той ще бъде предаден на прокуратурата.