Цената на суровия петрол Brent в първия работен ден след неуспеха на сделката ОПЕК+ падна с почти една трета, до $ 31,43 за барел, информира РИА Новости.

Преговорите, проведени в края на седмицата от страните, участващи в срещата на производителите на петрол ОПЕК+, завършиха неуспешно, тъй като не беше постигната договореност за нови параметри за сделката или за разширяване на валидността на настоящите споразумения. Русия настоя за поддържане на настоящите условия, а Саудитска Арабия предложи по-нататъшно намаляване на производството на петрол. В резултат от 1 април всички задължения на страните по споразумението за ограничаване на производството на горивото се анулират.

Споразумението на ОПЕК и редица страни извън организацията (ОПЕК +) за намаляване на производството на петрол е в сила от началото на 2017 г. До края на 2019 г. споразумението предвиждаше намаление на производството с 1,2 милиона барела на ден от нивото от октомври 2018 г., а за текущото тримесечие алиансът намали производството на петрол с 1,7 милиона барела.