Новият винен сорт лоза Мискет Викинг на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ бе отличен с диплом за иновации в раздел „Сортови семена и посадъчен материал“ на Международната селскостопанска изложба „Агра 2020“ в Пловдив. Наградата бе връчена от проф. Христина Янчева, ректор на Аграрния университет в Града на тепетата. 
Създатели на новия устойчив винен сорт лоза са настоящият директор на ИЗС доц. д-р Галина Дякова и асистент Ралица Минчева. Получен е чрез хибридизация на сортовете Наслада и Шардоне. Разработен е с универсални качества и отговаря на потребности, както за конвенционално, така и за биологично производство. Гроздето му е подходящо за производство на бели висококачествени вина и високоалкохолни напитки. Оптимално търсеното и постигнато при селекцията му е сортът да е устойчив на студ, да е устойчив на най-важните гъбни болести при лозата, за да се избегне третирането с продукти за растителна защита.
Удостояването на сорта с грамота от Конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба „Агра 2020“ определя селекционерите на ИЗС „Образцов чифлик“ като учени, създатели на работещ и търсен научен продукт с доказани възможности и екологична адаптация към условията на променящите се климат и условия за производство в лозаро-винарския сектор. В рамките на две години това е втора награда за сорт, създаден в ИЗС. През 2019-а признание в Конкурса за иновации получи винен сорт Кристален, който също е устойчив на икономически важни за страната болести като мана, брашнеста мана и сиво гниене.