Най-вероятно през следващите седмици ще има повече случаи на заразени с коронавирус у нас. Това прогнозира в „Тази неделя“ по Би Ти Ви Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница.

По думите му всеки доказан случай заразява поне трима и в рамките на две седмици от един се появяват 40 нови.

Клиничните симптоми на коронавируса са неразличими от тези на грипа. Колкото успяваме да се справим с грипа, толкова ще успеем да се справим и с него, на мнение е той.

Атанас Мангъров наблегна на това, че коронавирусът не е особено опасна инфекция.

„В 80% от случаите симптомите са леки или ги няма. В около 15% от случаите има симптоми, които са идентични с тези на грипа, който в момента се вихри. Не всички, които се разболеят, ще умрат. Не всички, които са с този вирус, трябва да влизат в болница. Ако това се направи, болниците много скоро ще се препълнят и лекарите ще се заразят. Тогава няма да има къде да се настанят тежко болните и няма да има кой да ги лекува“, обясни Мангъров.

„Двата случая у нас не отговарят на профила на хората, които се очакваше да имат коронавирус. Те не са ходили в Китай или Италия, нито са имали особено много социални контакти. За да се заразят, очевидно около тях има други хора, които са заразни. Те най-вероятно не са били с тежки симптоми, които да налагат да влязат в болница. Те са смятали, че имат грип“, каза още Атанас Мангъров.

Според него, ако се разширят критериите, по които се изследват болните за коронавирус, вероятно ще излязат и други случаи.