Двама души са дали положителни проби за коронавирус, съобщи късно вечерта в събота шефът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски. Става дума за 75-годишна жена от Габрово и 27-годишен мъж от Плевен.

Въпреки положителните резултати здравните власти не са абсолютно сигурни, че става дума за коронавирус, тъй като са тествани три пъти. При два от тестовете са дали положителен резултат, а при третия – отрицателен.

"Тестовете, които се изследват в националната референтна лаборатория, са за доказаване на РНК на вируса и референтният тест е на Световната здравна организация, вече повече от месец работим с него. Тези два теста се оказаха положителни с теста, който се препоръчва по протокол на СЗО, оказаха се положителни с теста, който е британско производство и отрицателни с теста, който е испанско производство", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Освен това и двамата не са пътували в рискови райони.

"Те не са пътували никъде и нямат особени контакти на хора, които идват от заразени страни. Не отговарят твърде много на критериите. Това, заедно с колебливия резултат - 2 положителни и 1 отрицателен отговор, ни кара да не можем да кажем със 100 процента сигурност, че става въпрос за сигурно положителни. Но с оглед на това да вземем максимално бързо необходимите мерки и да ограничим разпространението на заразата, беше решено да се вземат мерки още сега. Започна издирването на техните контактни лица, те не са толкова много, по около 18-20 души в отделенията, в които лежат, в Габрово и Плевен. Мъжът в Плевен има трима контактни в семейството, жената от Габрово има само една контактна, която я е гледала. Тя е самотно живееща", обясни главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от БНР.

Очаква се пробите от новия тест да бъдат обявени днес в 10 ч.

И двамата пациенти са в добро състояние. Пред Нова телевизия говорителят на плевенската болница Момчил Цветков обясни, че младият мъж е бил приет преди три дни заради усложнения след грип. Направени са му и рутинни тестове за коронавирус.

"Постъпил е в болницата преди три дни, със съмнение за пневмония и вече е в много добро състояние. Той е изолиран, както и един човек, с когото е бил в една стая. Седем лекари, които са контактували с мъжа, също са в отделението под карантинаТази нощ е протекло издирване на близките на 27-годишния мъж и всички вече са обхванати. Чакаме резултатите", обясни той.

Стабилно е състоянието и на пациентката от Габрово, каза директорът на танмошната болница д-р Минко Михов. Той обясни, че лечебното заведение е под карантина и свижданията са забранени. В отделението, приело жената, не се изпращат други пациенти. Спешното отделение продължава работа. Според Михов няма място за паника. 

"Персоналът, който я е обслужвал е издирен. Взети са проби от всички и са изпратени още през нощта. Засега сме издирили 45 човека, които са имали контакт с нея в болницата", каза Михов.

"За щастие ситуацията беше такава, че край нея няма много хора, живеела е самостоятелно в жилището си. Има общо двама близки роднини. Те са издирени. Единият не е бил в контакт с нея. На втория му е взета проба, очаква се резултатът", каза шефът на габровската здравна инспекция Николай Пенчоков.