На 5 март от този свят на 82-годишна възраст си отиде художникът Андре Шере, създател и вдъхновителят на Рахан - образа, с който са израснали поколения деца в България и по света. 
Неговият „Рахан, син на свирепи времена“, шестващ през 70-те години на ХХ век по страниците на култовото френско списание „Пиф“, натрупва стотици приключения, пали искрите на първооткривателството и креативността деца, бащи и дядовци и се превръща в културологичен феномен, живеещ и до днес. Изпод майсторската четка на Шере се раждат над 3500 комиксови страници, разпределени в над 200 серии, преведени на над 30 езика, отпечатани в милиони екземпляри.
Щастливи сме, че през годините Русе е градът в България, където творчеството на Андре Шере е най-популяризирано - на роден, български език.
Още в зората на демократичните промени, през 1990 година, списание „Русе 7“ започна да представя под формата на „комикс на глътки“ невероятните приключение на Рахан. Героят на Шере винаги е бил и ще бъде един от най-популярните и представените в изданията на постоянната експозиция Музей на комикса в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в нашия град. В периода 2014-2018 година на страниците на вестник „Форум Комикс Арт“ с логото на Музея на комикса представихме няколко преведени серии на „Рахан“, а също и оригинални страници, подписани от Андре Шере. От миналата година, съвместно с пловдивското комикс дружество „Диаскоп“ започнахме издаването на специализиран „Комикс лист“, /отново със знака Музей на комикса/, където също отделихме подобаващо място на Андре Шере и рожбата му „Рахан“, която всъщност миналата година празнува и своя половин вековен юбилей. 
Колкото и шаблонно да звучи, с Андре Шере наистина си отива една епоха. Той вече сигурно е при бащата на Рахан – Крао и там, в земята на сенките, крои планове как да продължи мисията на героя си. А тук, при нас, ще останат проекциите на делото му, вдъхновило не един наш и световен художник. Защото, разтворим ли страниците на българските списания с комикси от края на 20 век - „Дъга“ и „Чуден свят“, виждаме в колко много „разкази в картинки“ са закодирани и щрихите на Шере - къде взаимствани, къде творчески интерпретирани и надградени, къде направо копирани... Наистина, отива си една епоха... За нас остава само нарисуваното, усетеното и изживяното, а също и почустваното от допира до творчеството на големия Андре Шере, завещал ни ЦЯЛА ВСЕЛЕНА!

Стоян СТОЯНОВ*

* Авторът е учредител на постоянна експозиция „Музей на комикса“ в РБ „Любен Каравелов“