В две от общините в областта - Русе и Ценово, има определени участъци от републиканската пътна мрежа, за които се обмислят варианти за освобождането от винетки. Те са за квартал ДЗС и индустриална зона „Тегра“, както и за пътя от Кривина до Ценово. Това стана ясно на среща между областния управител Галин Григоров, неговия заместник Валентин Колев, кметове, сред които Пенчо Милков, и представители на Пътната агенция.
На нея всъщност не е взето никакво решение, като тя се организира по повод изпратено писмо от АПИ до общините. Кметовете са изразили своите съображения, като предстои те да решат дали да изпратят писмо до Пътната агенция за кои пътища не искат да плащат хората винетки. Освобождаването от винетна такса обаче е свързано с финансов ресурс за поддържане на конкретната отсечка, който трябва да бъде осигурен от страна на съответната община. АПИ ще сключва споразумения, така че общините да поемат издръжката на тези пътища. 
Както стана ясно, ако община Русе поеме инициативата за разширяване на чертите на града, за да могат от протестиращите зони - ДЗС и зона „Тегра“, да пътуват без винетки, са необходими около 120 000 лева за поддържането и зимното почистване на пътищата. Тези средства обаче не са предвидени в бюджета и не се вижда откъде могат да дойдат.