Пет медицински сестри се барикадираха в сградата на бившия партиен дом тази нощ, а рано сутринта едната от тях излезе на перваза на прозореца. Представител на НСО се опитваше да я убеди да се прибере, но тя отказваше да го направи дълго време.

На барикадата

Медицинските сестри се барикадираха в сградата след приключването на заседанието на здравната комисия вчера. Те заявиха, че ще останат там без краен срок. Обявили бяха и гладна стачка. Твърдят, че актът им не е бил планиран предварително.

Бойка Анастасова, която работи в „Пирогов“, излезе на тази сутрин на един от прозорците. Тя заяви, че колегите й не я пускат да влезе, защото ако го направи, тогава тях щели да ги изнесат от зданието. Бойка получи подкрепа на други свои колеги, които се събраха в нейна подкрепа. Към 8.30 часа Анастасова слезе от прозореца и се прибра.

Тя обясни, че е нямало да влезе, ако вътре не са влезли представители на медиите. Бойка Анастасова заяви, че е доволна от заплатата си, но протестира в знак на солидарност със своите колеги.

„Воюваме за 2 минимални работни заплати за всички колеги в цяла България. Човек не застава на барикадата само тогава, когато гладът го притисне, а и когато има солидарност с колегите си”, заяви Анастасова.

Медицинската сестра Мая Илиева каза, че останали барикадирани, защото искали тук днес да дойдат хората, от които зависят решаването на техните проблеми. „Вчера си бяха гласували увеличение на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги решава”, добави тя.

Мая Илиева разказа, че в 4.00 часа токът е било угасен, след което сестрите са се качили на первазите, за да не бъдат изведени навън. От НСО са им обещали да им пуснат тока, ако слязат. Сестрите направили това и веднага след това при тях са отишли около 20 служители на реда, които са се опитали да ги изкарат от залата, но Бойка Анастасова се развикала и това не било допуснато.

Медицинските сестри твърдят, че протестът им не е политически, но при тях дойде да ги подкрепи Мая Манолова.

НСО: Насилие не е имало

Началникът на НСО Красимир Станчев заяви, че още вчера вечерта, когато са влезли в стаята, където е заседавала здравната комисия, една от сестрите е заявила, че ще скочи от прозореца, ако бъде доближена от служителите на службата. От НСО са се обърнали за помощ към психолози, но преговорите с жените не са били резултатни. “Очаквах МВР да изпрати по-качествени хора, а те изпратиха не точно такива. Не искахме да нагнетяваме това напрежение, което жените създадоха. Не сме им давали храна и напитки, те си имаха”, обясни Станчев.
На въпрос дали НСО е изпълнило правомощията си в ситуацията, Станчев съобщи, че в рамките на 12 часа са се опитвали да направят всичко възможно, за да не излизат жените по прозорците. “Ако Анастасова си беше махната салфетката от ръката, щяхте да видите, че тя се е одраскала при дърпането отвън, и не е вярно, че е наранена”. Сега жените би трябвало да бъдат предадени на полицията, а ако доброволно не излязат, ще ги изнесем с няколко колеги, допълни ген. Станчев.

Целенасочена организирана провокация

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова определи случилото се като целенасочена организирана провокация. „По време на заседанието медицинските сестри нахлуха в залата и се насочиха в далечния ъгъл със столовете, не се опитаха да влязат в комуникация с Комисията по здравеопазване, влязоха в комуникация с журналистите”, каза тя. „Ситуацията е неприятна, трябва да се търси диалог. Не трябва да се толерират действия, които са извън законите на страната”, добави Дариткова.

На 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерския съвет с искане за промени в здравната система. Едно от тях е увеличение на заплатите на медицинските работници.

„Това в момента по-скоро има политически елемент, отколкото синдикално искане. От 1 март има политическа акция, която се провежда пред партийния дом, с искания за оставки”, заяви пред Нова тв социалният министър Деница Сачева.

Тя обясни, че са проведени серия срещи с представители на медицинските сестри и са отпуснати допълнителни финансови средства.

„Проблемът с разговорите е, че с всеки нов разговор идват нови и нови искания. Не ми е известен конкретния повод за тази акция”, заяви Деница Сачева.

„Търси се целенасочена провокация. Зад тях стоят политически опоненти”, смята още Сачева.