Народното събрание обяви 15 минути почивка, за да се уталожи напрежението между депутатите, които вместо да започнат редовния петъчен парламентарен контрол, спорят за барикадата на медицинските сестри в сградата на бившия Партиен дом.

Депутатите са в залата и спорят помежду си, видя репортер на БГНЕС.

След двете декларации, Драгомир Стойнев взе думата по начина на водене, за да каже на председателстващия Емил Христов, че е негово задължение да успокои залата. „Наистина днес сме в извънредна ситуация, защото Народното събрание бе блокирано”, каза той. Последваха още реплики от седящи депутати в залата. „Г-н Председател, когато става въпрос за извънредна ситуация, е нормално вие да се намесите и да успокоите колегите от ГЕРБ, има отчаяни хора, които са блокирали българският парламент”, каза той. Христов реагира, че в момента Стойнев прави политическа декларация, “Начинът на водене няма общо с това, което Вие говорите”, каза председателстващият.

„В момента Вие се опитвате да доведете НС до извънредна ситуация с начина, по който се държите на трибуната на НС”, каза Христов.

Депутатът от БСП Антон Кутев репликира, че „имаме ситуация, която очевидно не е нормална, тъй като в българския НС да се барикадират хора и медицински сестри не е нещо, което можем да кажем, че е нормално”. Така той предложи на Христов на заседанието да бъдат поканени протестиращите, включително тези, които се барикадирали в пленарна зала. „Ако те дойдат, ние ще гласуваме допуска им и ще разберем за какво става дума”, каза Кутев.

„Искам да кажа, че те не протестират срещу Парламента”, каза Христов.

Александър Симов обърна внимание на председателя, че когато в залата се говори за медицински сестри, които протестират, „отчаяни от лъжите, които им бяха сервирани, от залата се разнасят терористки викове”. Той заяви, че някой в залата нарекъл сестрите “терористки”. Според различни депутати думите принадлежат на Спас Гърневски, и в залата се чуха призиви той да бъде наказан и изгонен от заседанието на парламента.

„Тъй като и аз чух това което каза колегата преди малко, мога да назова кой изрече определението „терористки” за медицинските сестри, мога да ви кажа кой, – накажете този човек, той нееднокрано прави подобни определения в много от случаите”, каза Иван Ченчев и добави: “Не ние, г-н председател, Вие се вземете в ръце, защото сте председател в момента на НС и ситуацията не е нормална, тя е критична”.

Емил Христов се присъедини към апела да направят работата на НС в момента по-спокойна.

Все пак се стигна до там да даде 15 минути почивка.

А след нея Емил Христов каза, че е помолил и няма да влязат в зала хора, които са нарушили правилника за работата на парламента. Той каза, че ще постави отново на председателски съвет реда в залата и начина, по който се държат народните представители, злоупотребявайки с възможността да се изказват и да говорят.