Досега в Русе няма пациент с коронавирус, пробите и на четиримата болни в Инфекциозно отделение към болница „Канев“ са отрицателни. Въпреки това препоръчвам на общината да не се провеждат „Мартенски музикални дни“, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова след вчерашното заседание на кризисния щаб за борба с COVID-19. Целта е да не се струпват много хора в затворени пространства, тъй като в момента в града върлува грип тип Б. Същата препоръка ще важи и ако обявената до 11 март  грипна епидемия бъде удължена.  

Ако обаче в страната се открият болни от коронавирус, не мога да предположа дали масовите мероприятия няма да се забранят на национално ниво, уточни д-р Николова. 
Заседанието на кризисния щаб за борба с коронавируса се проведе по указание на председателя на Националния оперативен щаб ген.- майор Венцислав Мутафчийски, посочи областният управител Галин Григоров. На него д-р Николова е запознала участниците в щаба със заповед на здравния министър Кирил Ананиев и на министъра на МВР Младен Маринов за упражняване на контрол от кметовете и полицията на хората, които са в карантина по домовете си заради съмнения за коронавирус. Ако бъде установено, че някой от тях не си стои вкъщи, в НОИ ще се изпраща информация за нарушаване на карантината от съответния човек. 
Днес от всички лежащи с вирусна пневмония в Инфекциозно отделение към болница „Канев“ ще се вземат проби, които веднага с кола на РЗИ ще бъдат изпратени в лабораторията в Университетска болница „Света Марина“ във Варна за изследване. Така ще се процедира и занапред с всяка взета проба за пневмония или коронавирус, уточни д-р Николова.
Междувременно вчера стана ясно, че мигрант от Афганистан е настанен в Инфекциозно отделение с температура 37.3, като пред вратата на стаята му има граничен полицай, който ще го охранява до изписването му. 
23-годишният мъж и негов приятел на 25 години са се качили тайно в румънски тир в Турция на 3 март. Вчера сутринта камионът е пристигнал на Дунав мост, където с газ анализатор са открити двамата чужденци, свити на кълбо между текстил в каросерията. След като дежурният екип на РЗИ е измерил температурата им на граничния пункт, е установено, че при по-младият мъж, който е без документи, тя е леко повишена и затова е настанен в Инфекциозно отделение под охрана. Днес пробата му за коронавирус ще замине за Варна и ако следобед се разбере, че тя е отрицателна, той ще бъде приведен в ареста при неговия сънародник, където двамата ще останат до изправянето им на съд.