103 парцела пасища и мери от държавния поземлен фонд ще бъдат предложени на търг за отдаване под наем или аренда на животновъди от областта, става ясно от заповед на земеделския министър Десислава Танева, оповестена от Областна дирекция „Земеделие“. Общата им площ е 7500 декара, доста повече от тези 5800 дка, предложени през миналата година.
Най-голяма част от пасищата са в общините Ветово (2201 дка), Борово (1836 дка), Иваново (1920 дка) и Ценово (1177 дка). В община Бяла за отдаване за срок от 1 година са предвидени едва 64 дка, в Русе - 282 дка, Две могили - 23 дка. В списъка, утвърден от земеделския министър, и тази година няма предложени пасища и мери в Сливо поле.
Началните тръжни цени ще бъдат определени със заповед до края на месеца. Миналата година те варираха в различните землища между 7 и 9 лева за декар. 
Прави впечатление, че предлагането на държавни пасища и мери нараства. През 2018 година на животновъдите бяха предложени 4666 дка, през миналата 2019-а те бяха 5800, а сега са още почти 30% отгоре. И тъй като в последните години повечето от тях останаха неизползвани, може да се предположи, че за сега за болшинството няма да има оферти.
През миналата година на първия търг през август оферти подадоха четирима животновъди, като наддаване имаше за парцели в Глоджево, Тръстеник и Мечка. 
Търсенето на пасища е слабо, тъй като в Русенско се отглеждат сравнително малко животни в сравнение с други области.