Деца на възраст от 6 до 10 години ще преминат през шест държави по целия свят и ще ги опознаят чрез любими детски песнички във всяка от държавите. Такава амбиция води създателите и участниците в артистичния проект „Пътуване по ноти“, който на 6 март ще бъде представен премиерно в салона на Русенската опера. 
Идеята е на цигуларката Кремена Миленкова, която е родена в Русе, но живее в София и свири в Софийска филхармония и в столичната опера. Проектът печели субсидия от Национален фонд „Култура“ и в голямата си част е реализиран в Русе. Той съчетава анимация, мултимедия и живо изпълнение на музика от квартет русенски музиканти и мецосопраното Глория Кънева. 
Пътешествието започва от България, преминава през Австрия, оттам заминава за Русия, откъдето се прехвърля в Съединените щати. След това влакчето ще отпътува за Китай, а оттам ще се върне отново в България. Приказката, която е в основата на проекта, е написана от драматурга на Русенската опера Пламен Бейков, който е и сценарист и режисьор. Всяка от страните ще бъде представена от една авторска детска песничка и от една известна мелодия на класически композитор като Моцарт, Чайковски, Гершуин. България ще прозвучи с песничката „Дъга“ на Виктор Чучков и с рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров. След Русе „Пътуване по ноти“ ще гостува в София, Стара Загора и Кърджали.