Турският министър на вътрешните работи обяви броя на мигрантите, напуснали страната през последните дни, предаде Анадолската агенция.

Броят на мигрантите, преминали от турска територия в Гърция, е достигнал 135 844 души, съобщи министър Сюлейман Сойлу.
„Към 9.00 часа на 4 март броят на мигрантите, преминали от Турция в Гърция през провинция Одрин, достигна 135 844“, написа той в Туитър
Сойлу определи като „срамно и незаконно“ решението на Гърция да спре разглеждането на молби за предоставяне на убежище за един месец.
„Това срамно решение е абсолютно незаконно“, написа той в Туитър.
Вътрешният министър напомни, че Управлението на Върховния комисар на ООН по въпросите на бежанците е определило действията на Атина като противоречащи на Женевската конвенция за статута на бежанците и нормите на европейското право в областта на миграцията и убежищата.
Потокът от мигранти към гръцката граница не спира. Гръцките сили за сигурност използват сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат и отблъснат мигрантите.

Турция осъди гръцкото насилие над мигрантите

Анкара осъди насилието на гръцките военни спрямо мигрантите.
Ръководителят на управлението на връзки с обществеността към администрацията на турския президент Фахретин Алтън осъди позицията на гръцките власти спрямо мигрантите, насочили се към Европа.
„Гърция, която спря да разглежда молби за предоставяне на временно убежище и използваща сълзотворен газ спрямо мигрантите, не може да говори за морал“, написа в Туитър Алтън.
Той обърна внимание върху насилието, което гръцките власти упражняват върху мигрантите. Те се отнасят жестоко с тях, а след това прехвърлят вината на Турция, добави Алтън в туита, написан на английски език.
„Става дума за продължаващи с години двойни стандарти и двуличия, с които вече сме свикнали. Разбираемо е, че Европейският съюз се опитва да помогне на Гърция, за да предотврати мигрантски поток към Европа“, отбеляза Алтън.

Според него именно така през последните 9 години Европа се е опитвала да осигури безопасността си.
Алтън смята, че е време Европа и международната общност да вземат мерки, за да сложат край на трагедията в Сирия и да спрат Башар Асад. Той отбеляза, че всички инициативи на международната общност трябва да бъдат насочени в подкрепа на Сирия, а не на Гърция.
Турция е трябвало да промени своята миграционна политика, използвайки всичките си ресурси не за да спира мигрантски поток в Европа, а за да окаже помощ на мигрантите и бежанците в зоната на Идлиб.
„Турция използва своите икономически и военни ресурси единствено за тази цел. А ЕС все още е загрижен за мигрантски поток в Европа“, подчерта представителят на президентската администрация.