Две книги за впечатления от 30-те години на миналия век показват в музея на легендарната Баба Тонка. Двата нови ценни експоната са изложени по повод петата годишнина от откриването на ремонтирания музей, след като в продължение на десетилетия той беше затворен. Само в деня на отварянето на обновената експозиция през 2015 г. тя е била посетена от над 4000 русенци, припомнят от Историческия музей. 
Книги за впечатления, попълвани от гостите на Никола Обретенов преди 90 години, са изложени във витрини, а заедно с тях са показани и няколко фотографии, запечатали мигове от посещенията. На специален тъч-екран гостите на музея ще могат да „прелистят“ някои от тези страници.
Къщата на сина на Баба Тонка Никола Обретенов, Ботев четник и деец на националноосвободителното движение, е строена през 1907 г. През 30-те години на ХХ век той е сред малкото останали живи участници в борбите за освобождение, а къщата му се превръща в притегателно място за посещения. Русенци и гости от други градове се снимат за спомен с Никола Обретенов, който излиза да ги посрещне със сребърен поднос, върху който носи черепа на Стефан Караджа. На 2 юни 1958 г. е открита и първата постоянна експозиция в дома на героя и през годините се превръща в емблематична за Русе.