Над 20 ученици от 28-те русенски училища пренесоха вчера по улица „Александровска национален трибагреник дълъг 80 метра и широк 4 метра и половина. Колоната потегли, водена от Духовия оркестър и представителни военни, като малко преди 11 часа стигна до площада пред Съдебната палата. Там вече бяха строени няколко полицейски автомобила и мотори, коли на Червения кръст, Гранична полиция, Пожарната и два бронетранспортьора на военните. Срещу техниката бе издигната естрада, но която бяха застанали представителите на русенската управа - общинска и областна. Емоционално слово бе подготвил кметът Пенчо Милков, който посочи, че на този ден България чества „142 години под подписа на свободата“. Той припомни творби на отец Паисий, Иван Вазов и Захарий Стоянов. А в това време дронове облитаха небето и запечатваха събитието с грамадния флаг, който учениците държаха пред трибуната с официалните лица, като картината по нещо напомни на отдавна отминалите манифестации с колоните, приветстващи „властта“, която сърдечно им се радваше отвисоко. 
След кмета слово произнесе и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, който призова към единение, което може да гарантира града и държавата като „още по-добро място за живеене“. 
Докато колоната с учениците и знамето се изнасяше от площада, а официалните лица се преместваха към Паметника на свободата, стотици деца и техните родители с ентусиазъм се насочиха към паркираната техника. Пожарникари и полицаи с удоволствие помагаха на деца да се качат в автомобилите и обясняваха кое как работи. Непрекъснато щракаха фотоапарати и телефони, запаметяващи събитието. 
В това време пред бронзовите лъвове, прехапали веригата на робството, вече говореше областният управител Галин Григоров. В неговата реч, припомняща подвига на борците за национална свобода, отново доминанта бе единението.
„Нека бъдем единни, защото независимо от изпитанията, пред които сме изправени, само заедно можем да преодолеем всяко предизвикателство така, както нашите предци успяха“, призова Григоров.
 Темата звучеше колкото правдиво и уместно, толкова и озадачаващо на фона на двата микрофона и двете официални „трибуни“ - едната на площада и втората пред паметника на Арнолдо Цоки. Последваха заупокойната молитва и благодарственият молебен, отслужен от Русенския митрополит Наум. А след многолетствието бяха поднесени венци и цветя.