Конструктивен дефект и некачествено изпълнение е най-вероятната причина за гръмнала ел. инсталация на тол устройство с камери за видеонаблюдение, което се намира на изхода на село Червена вода в посока Русе. За инцидента ни информираха шофьори, които още от средата на миналата седмица са забелязали огромно черно петно от изгоряло както на захранващото табло на системата, така и на самия стълб, на който са монтирани камерите.
Част от кабелите са стопени, като вероятната причина е късо съединение, съобщи Русе Медиа. Причината е проникваща влага и вода от върха на пилона и стичането й към основата. Наред с недоброто изолиране в горната част, конструктивно не е добре изпълнено и подвеждането на снопа кабели от самия стълб към ел. таблото. Вижда се, че се образува т.нар. „фиба“, в която се задържа водата, стичаща се от върха.
Бързината на изпълнение и некачествени материали са най-вероятната причина за късото съединение и последвалия микропожар, коментират хората.
Хидроизолацията на главния захранващ кабел към таблото пък е направена с пяна, която старее и се рони, с найлонова кесийка и камък за притискане. Интересна комбинация за модерна техника, липсва само и тел за укрепване. Засега това е първото устройство, което е извън строя от само себе си. С интерес очакваме развитието на ситуацията и остава да видим дали моделът на работа и изпълнение е с еднакво качество навсякъде в страната, споделят местните хора.