Изменението на климата и покачването на нивото на океана може да станат причина половината от световните плажове да изчезнат до 2100 г., показва ново проучване.

Дори ако човечеството намали значително емисиите на парникови газове, които са отговорни за изменението на климата, над една трета от пясъчните крайбрежия са застрашени. Изчезването им ще има последствия не само върху туризма.

„Ако оставим туризма настрана, плажовете в много случаи подсигуряват механизъм за защита срещу бури и наводнения. Без плажове ефектите от екстремните климатични събития вероятно ще бъдат по-големи. Трябва да се подготвим за това“, заяви Михалис Вусдукас от Съвместния изследователски център на Европейската комисия.

Плажовете заемат над една трета от крайбрежните пояси в света и много от тях са разположени в гъсто населени райони. Те са заплашени от ерозия на почвата, върху която се строи интензивно, от повишаването на морското равнище, бурите….

Австралия може би е най-засегната от това, тъй като плажният й пояс е дълъг близо 15 000 километра, а той може да изчезне след 80 години. Тя е следвана от Канада, Чили, САЩ, Мексико, Китай, Русия, Аржентина, Индия и Бразилия.

Експертите са проучили два сценария – най-лошият, при който емисиите на парникови газове ще продължат със същото темпо, и вторият, свързан с границата от 3 градуса по Целзий. В най-лошия случай ще изчезнат 49,5% от плажовете или крайбрежни пояси с дължина около 132 000 километра. При втория случай ще бъдат засегнати 95 000 км плажни ивици.

Резултатите от това изследване са публикувани в „Nature Climate Change“.