142-та годишнина от Освобождението на България беше отбелязана тържествено в цялата страна. Въпреки заплахата от коронавирус българите отдадоха почит на своите освободители и опълченците, благодарение на които днес България е част от голямото европейско семейство.

Суверенитетът не е даденост, той изисква осъзнаване на националния интерес. От нас днес зависи да го пазим. Това заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово по случай националния празник – Освобождението на България от турско робство, предаде репортер на БГНЕС.
„Тук, на този връх, „покрит с бели кости и с кървав мъх“, се решава изходът от войната. Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди български опълченци и войниците от Брянския и Орловския полк. Техният героизъм ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към Освобождението. Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на “вируса” на манипулацията, на “вируса” на страха, на “вируса” на примирението, на “вируса” на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха, както всички вас, за които дългът към паметта е свят и неотменим“, отбеляза държавният глава в словото си.
Той припомни, че преди 142 години България възкръсва след петвековното османско иго. Под знамената на руската армия се сражаваха хиляди воини от много народи на необятната империя. За много от тях нашата земя се оказа последен дом. Дълбок поклон пред паметта на всички, които положиха костите си за България.
„142 години българската държава устоя на историческите ветрове и съхрани своя суверенитет. Но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи днес да го опазим, да го пазим и в бъдните години“, каза Радев.
Президентът Радев заяви, че през годините много политици са се опитвали да неглижират празника или да го използват за политически цели. Той сравни тези две групи с османските орди, които са атакували Шипка.

„През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение. Защото хиляди достойни българи като вас днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“ и това сте всички вие, скъпи сънародници. Към вас е моята благодарност“, каза държавният глава и завърши с думите: „Вечна памет на героите! Да живее България“
Румен Радев взе участие в празненствата на връх Шипка, въпреки че Националният оперативен щаб препоръча те да бъдат отменени заради риск от усложняване на „епидемичната ситуация“.
Хиляди граждани се стекоха на Шипка, където бе извоювана свободата на България. Те поднесоха цветя и се преклониха преде героите, паднали за свободата на Родината.

С чувство на дълбоко уважение към всеки от Вас Ви поздравявам по случай Националния празник – 3 март. Отбелязваме 142-та годишнина от Освобождението на Отечеството и почитаме паметта на всички герои, дали живота си за свободата на България. И днес продължаваме да следваме техния завет, че нашето място е сред развитите демократични държави като горда и свободна нация. Това написа в личния си профил премиерът Бойко Борисов по случай 3 март.
“Подвигът на Шипка е ярък български символ и той завинаги остава в паметта и сърцата ни. Той ни дава кураж да се справяме с днешните предизвикателства, за които повече от всякога са нужни дипломация и разбирателство, мъдрост и разум, съзидателност и такт. Оптимист съм, че народът ни е единен и заедно ще продължим всеки ден да работим за просперитета на България. Вярвам, че родолюбието ни обединява повече от всичко и ни пази от всякакви опити за разделение на българското общество. България днес не воюва с никого. Нищо от миналото не е забравено, но трябва да работим, за да не се повтори. Не само защото българските опълченци са гарантирали с живота си нашата свобода, но и защото близо век и половина по-късно, националната ни кауза остава благополучието на България. Отговорността ни за бъдещите поколения ни задължава да се държим достойно, да бъдем отговорни и да помним, че нищо даром не сме получили, а е нужен много труд и постоянство, за да пребъде нашето Отечество”, написа още Борисов.

България бе поздравена за своя национален празник от редица чуждестранни лидери. Писма до българския държавен глава изпратиха президентите и държавните ръководители на Руската федерация, САЩ, Република Австрия, Унгария, Кралство Испания, Република Естония, Република Казахстан, Държавата Палестина и много други.
„Приемете най-топли поздравления по случай Националния празник – Деня на Освобождението на България от османското иго“, заявява в писмото си президентът на Руската федерация Владимир Путин. „Руско-турската война 1877-78 г. заема особено място в нашата обща история. Ние почитаме паметта за славните подвизи на руските войници и българските опълченци, сражавали се рамо до рамо за независимостта на вашата страна“, отбелязва в писмото си руският президент. „Убеден съм, че опирайки се на добрите традиции на братското приятелство, свързващи нашите народи, ще успеем и по-нататък да развиваме взаимноизгодно двустранно сътрудничество в различни сфери“, посочва още Владимир Путин.
„От името на народа на Съединените щати топло поздравявам народа на България с Националния празник 3 март. Оценяваме приятелството си с България и сме удовлетворени от значителното укрепване на стратегическото си партньорство в последната година“, отбелязва в писмото си президентът на САЩ Доналд Тръмп.
„По повод Националния празник на Република България имам огромното удоволствие да Ви предам най-сърдечните си поздравления“, отбелязва в поздравителния си адрес федералният президент на Република Австрия Александер Ван дер Белен.
Тържествени празненства по случай 3 март се проведоха в София и повечето градове в страната. Венци бяха поднесени пред Паметника на незнайния воин в столицата, а патриарх Неофит отслужи молебен в катедралния храм „Свети Александър Невски“.