Десетки русенци превърнаха 1 март в троен празник - Баба Марта, Деня на прошката Сирни Заговезни и раждането на първата Коледна гора в града. Родители с деца, възрастни семейства и млади хора се събраха в Парка на възрожденците, за да се обединят в името на зеления облик на Русе и любовта към града си. Личен пример дадоха кметът Пенчо Милков със семейството си и неговите заместници Магдалина Илиева и Димитър Недев.
Организаторите от фейсбук групите „Обществен съвет Русе“ и „За чисти въздух и вода“ бяха подготвили заедно с общината елхички, които се закупуваха от желаещите да участват, и лопати. Някои от хората си носеха и собствени дръвчета, запазени от Коледните празници. Специалистите от общинския отдел „Екология“ и общинско предприятие „Паркстрой“ помагаха в изкопаването на дупки при нужда и даваха съвети къде и как да се засади дръвчето.
55 нови елхички бяха засадени вчера в парка, а най-емоционални бяха децата, които за първи път засаждаха дърво. Те се вълнуваха как да го обозначат, за да знаят коя е тяхната елхичка и да се грижат за нея.
Празничното настроение бе допълнено и от мартеничките, изработени от младите социалисти от БСП-Русе, които те подаряваха на участниците в гражданската инициатива.