Финансовият министър Владислав Горанов е гарантирал, че ще бъдат осигурени навреме парите, необходими за пръскането срещу комарите. Това съобщи в Русе народният представител Крум Зарков, на чийто депутатски въпрос е отговорил Горанов. Кампанията срещу досадните насекоми ще започне навреме благодарение на настоятелните активни действия на кмета на Русе Пенчо Милков, уточнява Зарков.  
Въпросът с предварителното пръскане срещу комарите е поставен в Народното събрание и по време на парламентарния контрол в петък. Тогава министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е отговорил на въпрос на Крум Зарков и негови колеги от Дунавския регион, отново свързан с темата за инсектите. Депутатите настояват средствата за ранното третиране на комарите да бъдат отпуснати още през март. 
В отговора си министър Ананиев е посочил, че някои кметове, сред които Пенчо Милков, вече са стартирали процедура за действия за пръскане. Основното обаче е координирането на действията на различните общини, в това число и с общините от другата страна на Дунава в Румъния. Ананиев е подчертал, че такива съвместни с румънците акции не са правени в последните 7-8 години. Министърът е уверил, че в неговото ведомство усилено се работи в тази насока. Самият той се ангажирал пряко с координацията между различните министерства, но също и да съдейства да се осигурят допълнителни средства, за да може пръскането да започне още преди размножителния период на насекомите.