Доц.Иван Станев е новият председател на местната структура на ДСБ, след като дългогодишният лидер д-р Теодора Константинова се оттегли от поста. Решението беше взето на събранието на партията в четвъртък вечер, в което участва и лидерът на ДСБ генерал Атанас Атанасов. 
След избирането му Станев предложи стратегия за развитие на ДСБ-Русе, която ще се реализира в три етапа. Целта е до 2021 година да се изгради видим и добре разпознаваем съюз „Демократична България“-Русе /ДБ/, а критерият за оценка ще е резултатът от парламентарните избори догодина. Успех ще е ДБ да вкара 1 депутат от Русе, а за неуспех ще се считат под 1500 гласа за партията, колкото събра ДСБ на последните местни избори. В по-дългосрочен план стратегията на ДСБ-Русе предвижда включване на съюз ДБ-Русе в управляваща коалиция, като критерият за оценка ще е резултатът от общинските избори през 2025. Успех ще е участие на съюза в управлението на Русе, а неуспех - под 2500 гласа. В третия етап до 2029 се цели изграждане на управляваща коалиция с водещ партньор Демократична България-Русе.
Иван Станев е доктор по информатика на Русенския университет и е специализирал софтуерно инженерство в Imperial College Лондон. Той е доцент в катедра „Компютърна информатика“ на Софийския университет, където ръководи изследователска група „Автоматизация на програмирането“. Станев има 15-годишен опит в държавната администрация, където е заемал висши ръководни позиции, свързани с електронното управление, електронното здравеопазване и електронните митници. Бил е общински съветник в предходния общински съвет в Русе.
За да се реализира стратегията на ДСБ-Русе, се планират незабавни действия, които според Станев следва да се изпълнят до 6 месеца. Сред тях са приемане на Кодекс на честта на ДСБ-Русе, на вътрешни правила за работа, както и подписване на дългосрочно споразумение за изграждане на съюз ДБ Русе. Необходимо е също да започне подготовката за парламентарните избори. Планира се да се създадат тематични клубове „Кметство в сянка“, „Станев и приятели“ и „Русенска софтуерна долина“. Всички действия на ДСБ-Русе ще са под мотото: „Професионализъм, Честност, Почтеност, Прагматизъм!“.