Представители на 23 европейски държави се срещнаха в Загреб, за да подпишат писмо за намерение за създаване на Разузнавателно дружество в Европа (ICE), нова международна институция, предложена от френския президент Еманюел Макрон, която ще бъде базирана в Париж и ще действа като академия за европейските разузнавателни служби, съобщи хърватската медийна платформа N1.

“Разузнавателното дружество е инструмент за сътрудничество и сътрудничеството е единственият начин Европа да остане сигурна и просперираща”, каза ръководителят на Хърватската агенция за сигурност и разузнаване (SOA) Даниел Маркич пред репортери след срещата.

Става дума за институция, създадена да улесни диалога между европейската разузнавателна общност, политическите ръководители и академичната общност.

Маркич каза, че идеята за създаване на ICE възникна, тъй като очевидно има нужда от по-добър начин за обмен на информация на стратегическо ниво, поради разнообразния характер на разузнавателните служби, използвани от различни страни.

“Някои от тях са вътрешни, други са външни, някои имат полицейски правомощия, други не. Самата SOA е хибридна служба, тъй като се занимава както с вътрешно, така и с външно разузнаване”, каза Маркич.

Идеята за формиране на ICE беше лансирана за пръв път от френския президент Еманюел Макрон в реч в Сорбоната през септември 2017 г., когато той заяви, че е необходимо да се създаде своеобразна европейска академия за разузнаване, в която разузнавателните общности на ЕС да могат да се конвертират чрез обучение, т.е. образователни програми и програми за обмен.

Разузнавателната общност ще бъде базирана в Париж, но ще организира различни конференции и семинари в своите страни-членки. Тридесет държави, включително всички 27 държави-членки на ЕС, Обединеното кралство, Норвегия и Швейцария, са поканени да се присъединят към инициативата.

Към днешна дата 22 държави-членки на ЕС и Обединеното кралство са се съгласили да се присъединят към Колежа за разузнаване, докато шест други членове на ЕС (България, Словакия, Полша, Люксембург и Гърция) все още не се присъединяват.