Стотици мигранти в Турция се насочиха към граничните региони с Европа, съобщиха местните медии, след информация, че турските власти са “отворили портите”.

До това развитие на ситуацията се стигна, след като 33 турски войници бяха убити в северозападната сирийска провинция Идлиб при въздушен удар в четвъртък, за което Анкара обвини Дамаск.

Проправителственият всекидневник “Сабах” заяви, че решението за “отваряне на граничните порти” е взето след спешна среща, председателствана от президента Реджеп Тайип Ердоган в четвъртък.

Близо 300 мигранти пристигнаха в провинция Одрин на границата с Гърция с опит да отидат в Европа, съобщи агенция DHA.

Групата включва сирийци, иранци, иракчани, мароканци и пакистанци, които казаха пред репортери на агенцията, че са дошли на границата, след като са чули новината за войниците.

Друга група мигранти пристигнаха на брега на Айваджик в Чанаккале, Западна Турция, и искат да отидат до Лесбос с лодки, след като чули информацията за “политика на отворени врати”, предаде DHA.

Агенцията публикува снимки на хора с багаж, вървящи през нощта в Одрин и Чанаккале.

“Казахме, че не можем да се справим с натиска на новопристигналите бежанци”, заяви говорителят на управляващата партия на Ердоган Йомер Челик пред телевизия Си Ен Ен-Тюрк в петък сутринта.

“Политиката ни за бежанците остава същата, но има ситуация и ние не сме в състояние да задържим нещата на това положение”, каза Челик.

“Има само едно нещо, което Европейският съюз може да направи, а то е да окаже помощ на турската република”, добави той.

Гърция затяга контрола по границите

Гърция засили граничните патрули, след като Турция заяви, че вече няма да пречи на бежанците да отидат в Европа, заявиха официални представители.

“Гърция затегна охраната на своите сухопътни и морски граници до максимално възможна степен”, заяви правителствен източник.

Полицейски източник съобщи за АФП, че граничните патрули са удвоени и е отправен общ призив за повишена готовност.

“Всичко е под контрол. Няма причина за безпокойство”, каза източникът.

Армейски източник заяви, че около 300 души са били забелязани от турската страна на границата в североизточния регион Еврос.

“Тези числа не са необичайни “, каза офицерът.

Една лодка е пристигнала с 15 афганистанци на борда, включително няколко деца, предаде АФП от остров Лесбос.

Гърция и нейните партньори от ЕС се опасяват от поредния приток на бежанци от Сирия, след като през 2015 г. повече от един милион си проправиха път, преди да бъде постигнато споразумение между ЕС и Турция за контрол на броя на мигрантите и бежанците.