Кметът на Ветово д-р Мехмед Мехмед е бил неправилно отстранен от поста си, докато текат делата дали е нарушил закона и има ли право да управлява общината, реши Върховният административен съд.
Мехмед беше отстранен с решение на Общинската избирателна комисия във Ветово заради незакрита в срок еднолична фирма. Незабавното изпълнение на заповедта, преди да е излязло съдебното решение по случая, бе оспорвано от Мехмед и бе потвърдено от Административния съд в Русе, но последната инстанция обезсили решението на русенските магистрати. Така кметът се връща в кабинета си до разглеждането на съдебното дело, по което още няма насрочено заседание и не се знае кога ще стане това.
Проблемната фирма ЕТ „Медисън-Мехмед Мехмед“ е закрита на 30 януари, а не както е по закон 30 дни след избирането му - до 4 декември. Вината са това пое счетоводителката на фирмата Гюнер Мухмудова, която заяви пред съда, че е забавила заявлението за закриване на фирмата на кмета, тъй като на 22 ноември си е счупила ръката и е претърпяла операция, затова подала заявлението чак на 19 декември. След това д-р Мехмед е подал уведомление до общинския съвет за прекратяване дейността на едноличната си фирма и е казал на председателя да уведоми ОИК. Законът обаче изисква той лично да направи писмено това и понеже сроковете за закриване на фирмата и за заличаването й в Търговския регистър не са спазени съдът го отстрани от длъжност.
Предстои да стане ясно дали тези пропуски ще се окажат фатални за победителя в изборите миналата есен.