С плакати „Национален протест за отлагане старта на тол системата“ представители на превозвачески фирми от Русе, Разград, Търговище, Шумен и Силистра протестираха вчера пред Дунав мост, но без да пречат на движението.
Идеята беше да дойдем с камионите си и да ги спрем в кръговото кръстовище срещу Дунав мост, но накрая решихме да не минаваме към такава крайна мярка и пеш да изразим недоволството си от тол системата, която се въвежда от 1 март, казаха организаторите на протеста. 
Исканията ни са за три месеца отсрочка на тол системата и за по-ниски цени на таксите. Една годишна винетка струва 1300 лева, а при таксуването на пробег ще се плаща около 10 000 лева годишно и това директно ще рефлектира върху цените, върху крайния потребител, заяви Мариета Иванова от Русе, собственичка на шест камиона.
Друг посочен от нея проблем е точността на данните за местонахождението на автомобилите. 
GPS системата е тотално сбъркана - днес моят камион е на опашка, но GPS-ът ми дава, че камионът ми е на съвсем друго място. Как ще се отчита това нещо, как ще ми се вземе таксата, има разминаване, аз ще бъда санкционирана, каза Илиева и уточни, че браншът не е против плащането на такси, но иска ясни правила и хубави пътища.
В Европа всичко е измислено, а ние почнахме да измисляме някакви нови варианти, нови схеми. Вземаш под наем устройство за две години, ами ако фалираш за една година, кой ще плаща таксата за него. В Европа на първата бензиностанция си купуваш машинка, зареждаш си пари, караш. Не зареждаш, тол полицията те спира, глобява те, допълни Станимир Стефанов, чиято фирма е имала 15 камиона, но сега са останали само седем.
Ще продължим с протестите в цялата страна, докато не постигнем по-добри условия за работа, заканиха се превозвачите и минаха през кръговото до входа за Дунав мост, но без да затварят пътя.