През януари са влезли в сила наказателни постановления за 13 400 лева. Това съобщи на пресконференция вчера главният инспектор в Инспекцията по труда Георги Георгиев. Само през първия месец на годината са извършени 94 проверки, по време на които са констатирани 376 нарушения. През януари са постъпили и 19 сигнала от работещи, като по-голямата част от тях са били свързани с неизплатени обезщетения за неизползвани отпуски, каза Георгиев. 
Той съобщи и че вече са направени първите 4 заявки от работодатели, които искат да наемат на работа непълнолетни младежи. И четирите искания са удовлетворени и разрешенията вече са издадени, каза главният инспектор. Той поясни, че е възможно работодатели още отсега да се договарят с млади русенци за работа през летния сезон. 
Приключило е разследването на злополука, по време на която работничка в предприятие за хартия и картон по невнимание е пострадала - машина е срязала пръст на ръката й. В повечето случаи при подобни инциденти се оказва, че невниманието се допуска или от съвсем нови работници, които нямат никакъв опит, или обратното, от хора, които имат богат опит и поради това смятат, че на тях няма как да им се случи подобно нещо, каза Георгиев. Русенският случай с пострадалия пръст се дължал тъкмо на това - на небрежност, допусната от работничка със солиден стаж. Имали сме ситуации дори когато човек с 20 години работа на едно и също място умишлено изключва част от обезопасяващите механизми на машината, за да не му пречат, каза Георги Георгиев.