Две жени бяха приети вчера в Инфекциозното отделение на болница „Канев“ със съмнение за коронавирус.
Първо в ранния следобед в отделението пристигна 41-годишна жена с кашлица и хрема. Тя е от Русе, омъжена е в Червен бряг и е била две седмици в Милано. Вчера сутринта се върнала в страната, дошла да се види с родителите си, но я мъчела кашлица и потърсила помощ заради настъпващия в Италия опасен нов вирус.
„Изолирана е в момента. Изпратена е проба в София“, обясни инфекционистът д-р Йордан Петров.
До Русе пациентката е пътувала в кола с две жени, които нямат оплаквания, но ще бъдат поставени под двуседмична домашна карантина.
В късния следобед в отделението беше приета и 20-годишна жена от Русе, която преди 4 дни пътувала с мъжа си до Рим, като тя имала сходни на грип симптоми още на тръгване, които се задълболили. Затова веднага след връщането се явили в болницата, където жената е хоспитализирана, а мъжът е освободен с указания за домашна карантина.
Пробите и на двете русенки се изследват в националната референтна лаборатория в София, резултатите се очакват днес.
Вече 13-и ден в изолация в дома си е поставена и китайка, която е пътувала до родината си. Жената е здрава, но според инструкциите е в 14-дневна карантина след прибирането си, през които състоянието й се следи.
От вчера денонощни екипи на Регионалната здравна инспекция мерят температурата на пристигащи от Италия и Китай, които влизат в страната през Дунав мост. В момента се ползват безконтактни термометри, очаква се пристигане на термокамера.
Опасенията, че проверките ще увеличат времето за чакане на Дунав мост засега нямат основания, пропускането на трафикя е с обичайното темпо.
Двете университетски болници в Русе имат готовност да реагират в случай на нужда, съобщиха от здравните заведения. В „Канев“ е определен изолиран сектор, оборудван с необходимата апаратура, в „Медика Русе“ също е определен сектор с 40 легла.