Нормално е да има повече емоции, но те не са най-добрият съветник. Напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този случай засяга не само лично него, засяга България във вътрешен и външен план. Това коментира държавният глава Румен Радев по повод информацията в испанската преса, в която се говори за започнала проверка срещу Бойко Борисов.

„Не аз трябва да отговарям на тези въпроси, защото нямам никакво отношение към действията на Прокуратурата и полицията, още по-малко на друга държава“, отговори лаконично държавният глава.

Румен Радев коментира и темата за отлагането на датата за влизане в чакалнята на еврозоната. Според него, имаме ясни цели – пълноправно и надеждно участие във всички стълбове и политики на ЕС. Това означава членство в еврозоната. „Въпросът обаче е как ще стигнем до там. Очаквам от българското правителство много по-открита политика, която да върне доверието на гражданите“, пита държавният глава.

Президентът даде подробности и за водените разговори с Владимир Путин за енергийните проекти на двете страни. По този начин той отговори на енергийният министър Теменужка Петкова, която заяви, че не президентът, а правителството води преговорите за цената на руския газ.

„Явно е, че трябва политическа воля, защото виждате, че експертните преговори, които се водят не могат да достигнат до желания за България резултат. От 8 държави, обект на газовото дело между Газпром и ЕК, само България остана без намаление на цената на синьото гориво. Ние плащаме почти два пъти по-скъпо. Това е недопустимо. И тук министър Петкова трябва да се замисли дали достатъчно добре си вършат работата и защо България изостава“, заяви президентът.