Уникален по рода си подробен отчет от 49 страници представи за 2019 година общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. Фондацията, която работи с пари на дарители, но и на русенските данъкоплатци, за първи път си прави труда да посочи относително конкретно и почти всичко „взето“ и „дадено“.
Е, уверението на заместник-кмета Енчо Енчев, дадено на срещата на кмета Пенчо Милков с представители на културни институти и творчески организации, че „до две седмици на сайта ще бъде качена подробна информация за работата на фондацията“ претърпя известни промени. 
Вярно е, че на онази среща не беше уточнено на чий сайт - дали на фондацията, или на общината ще бъде качена подробната информация. Както и да е. А от онази среща, която се проведе на 21 януари, досега минаха вече доста повече от две седмици. И единствено на сайта на Общинския съвет след доста сериозно търсене, ровичкане и следване на куп препратки човек при добро желание /или солиден инат/ може да се добере до предложенията за разглеждане на заседанието на ОбС на 21 февруари. Едно от тези предложения е и 
въпросният отчет на въпросната фондация
И макар че това не е същото като обещаното публикуване на сайта, все е нещо на фона на досегашните общи приказки, които надменно се хвърляха в пространството, докато богоизбраните от фондацията презрително подминаваха воплите на хората, настояващи да получат повече яснота. А тези искания несъмнено са справедливи - все пак фондацията е общинска, ерго, тя се разпорежда и с парите на данъкоплатците. И по силата на това не би трябвало да отказва точна и коректна информация на всеки русенец. 
И така - отчетът за отминалата 2019 година, който е предоставен на общинските съветници, в известен смисъл представлява истинска сензация. И не само защото е от цели 49 страници. А тъкмо защото тези 49 страници са гъсто и прилежно запълнени с цифри и факти. Нещо, което досега не се беше случвало в историята на „Русе - град на свободния дух“. 
Досега отчетите на фондацията представляваха едни 
луксозни лъскави албумчета, пълни с безброй картинки, цветни диаграмки, пространни визитни картички 
на бенефициентите и лъскави фотографии на избрани събития, които са се радвали на подкрепата на „свободния дух“. Всяко от тези албумчета от 2014 година насам до 2018-а се открива с портрет на вече бившия заместник-кмет Страхил Карапчански, който еднолично управляваше и общинската фондация. Известен най-вече с това, че понятието „диалогичност“ му беше чуждо и може би дори непознато, ексзам.-кметът Карапчански беше по своему гарант, че и във фондацията „Русе - град на свободния дух“ най-дефицитен е именно „свободният дух“. 
Дали поради това или поради друга причина, голяма част от дейността на фондацията оставаше една плътно затворена за външни очи, уши и мозъци енигма. От банка или от оръжейна фирма можеше да изтече някое и друго сведение, но не и от русенската общинска фондация. Там всичко беше хипер добре пазена тайна - от вземането на решенията и класирането на проекти, през преценката коя идея с колко пари да бъде ощастливена /както и коя, по-точно чия! идея да бъде задраскана дебело/, та до цялостното харчене на парите на общинската фондация, в това число за хонорари и командировки, примерно, до далечния Ню Йорк.
Всякакви опити на журналисти и на русенци, депозирали свои проекти в конкурсите на фондацията, биваха парирани безапелационно. 
И ето ти сега изненада: оказва се, че 
можело общинската /!/ фондация да направи нормален отчет 
И така при добро желание и при упорито търсене най-запалените преследвачи на истината да научат някои интригуващи подробности. 
Като например това, че през миналата година най-голямата сума, отпусната в раздела „Лицата на Русе“, е за участието на вокална група „Приста“ в международен фестивал в Италия - 5000 лева. Отборът на МГ, представил Русе и България на математическо състезания в Япония, е получил 3000 лева. А драматичният Континентален преход на пътешественика Петър Ванев, който увенча русенеца с престижната Тройна корона, е бил подкрепен с 2500 лева. 
В раздела „Проекти „Култура и изкуство“ най-скъп се оказва концертът на Русенската опера „Симфонично с Дони и Нети“ с участието на кавалджията Теодосий Спасов - той е бил финансиран от фондация с 19 630.48 лева - хонорарите на главните действащи лица са по около 2000 лева. 8807.57 лв. получава Грийн рок фестът. В този раздел любопитство будят две от финансираните с общински пари събития. Едното е „3D STREET ART“, в което миналото лято две сестри и една тяхна братовчедка заедно с един младеж от Босна и Херцеговина нарисуваха по един не особено впечатляващ сюжет от приказки - срещу 2388 лева и 2 стотинки. Данните от фактурата /към отчета са приложени дори и фактурите!/ сочат, че 
995.60 лв. са отишли само за „кетъринги за участници“
А регистрираното в София сдружение „Алтернативен свят Оренда“ получи 2610 лева, за да разкаже с помощта на русенското Училище по изкуствата и танцьорите от състава „Хармония“ „истории за красиви и работливи моми, смели юнаци, весели седенки, кръшни хора, цветни момини градини, влюбени момци“. Каквито най-вероятно знае и може да разкаже само софийската „Оренда“. 
Сред спечелилите доверието и адмирациите на русенската общинска фондация сдружения, които са извън Русе, е и фондация „Гласът на децата“. Тя е регистрирана в... Своге от Евелина Павлова, известна и като водеща на предаването „Аз обичам България“ по Нова тв. Проектът, с който свогенската фондация е кандидатствала пред русенската си посестрима, се нарича „Мрежа училищни медии“ и е получил грант от 6000 лева. Другият екзотичен субект сред спечелилите вниманието на „свободния дух“ е също фондация - фондацията „Международна награда на херцога на Единбург“, за която от Русе са били заделени 680 лева. Те обаче не са били „усвоени“ и отчетът посочва, че са били върнати.   
Няма как да не направи впечатление мощната подкрепа за сдружение „Мечтание“
особено по програмата „Знание и растеж“. Само по тази програма „Мечтание“ има три одобрени проекта, единият, получил 7220 лева, амбициозно е наречен „Десант на книгата“, привлякъл в Русе световно неизвестни имена от Враца и Ботевград. Малко е странно в отчета на общинската фондация да четем високопарни изречения от рода на „28 български писатели, издателства и литературни клубове от цялата страна превърнаха гр.Русе в център на съвременната литература“, защото такива генерални обобщения могат да правят хора, които нямат представа от съвременната литература, а не ми се иска да вярвам, че това е така. Впрочем, сдружение „Мечтание“ е получило от „Русе -  град на свободния дух“ и още едни 237.33 лева за конкурс за къс разказ. Та общо парите, с които „свободният дух“ подкрепя само за миналата година формацията, осеяла града с излишните „къщички за книги“, е 10 793 лева. 
В същото време Регионалният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва е получил само 2640.97 лева за един проект, който ангажира две русенски професионални гимназии - Корабната и Облеклото, в атрактивния проект за възстановяване на Дунавската флотилия.  
Друг фаворит на фондацията е Русенският университет 
- той е взел 14 800 лева за Hydro Lab - мобилна водородна лаборатория, която според информация в сайта на РУ е показала в три училища макет на водородна горивна клетка и е провела семинар с ученици на тема „Използване на водородната енергия“. Висшето училище е получило още 7000 лв. за „адаптация на обучението към индустрия 4.0“, 5130 лева за „Практикум по финансова математика“, 2500 лева за „Образователна и социална платформа за знание, творчество, растеж и развитие“, 7060 лева за „Образование за устойчиво бъдеще“. Общо: 36 430 лева. Без да включваме още 1686 лева, дадени на студентското туристическо дружество „Академик“. 
За тази година е предвидено приходите - и съответно разходите на фондацията, да бъдат леко завишени спрямо 2019-а. Те ще бъдат 255 320 лева. Какви идеи и с колко лева ще бъдат подкрепени - това предстои да се види. Русенски сдружения, клубове и организации в последните години започнаха да се отказват да кандидатстват с проекти, тъй като процедурата по кандидатстване е също толкова сложна и обемна, колкото е и за получаване на подкрепа от европейските програми, а на практика критериите, по които се оценяват депозираните идеи, са дълбока тайна. 
След като тази година фондацията представи един нормален отчет, в това число дори и с фактури и с разходи по отделни графи, дали пък не може да се очаква, че реално се задават по-прозрачни времена? И ще бъдат обявявани и причините за предпочитане на едни и за отхвърлянето на други проекти? 
Или този оптимизъм вече е прекомерен?