Шумно и пъстро кукерско шествие ще премине по централните улици на Русе на 2 март, когато ще се проведе за шести път красивият празник на народната носия и фолклорната култура, организиран от Дойче шуле. Кукерите ще огласят центъра на града, спазвайки традицията в края на зимата да се прогонят злите духове. 
Тази година учениците, учителите и родителите, които по традиция се обличат в оригинални народни носии или в красиви реплики, ще се съберат в Доходното здание. Там в 12 часа на 2 март ще се открие изложба на ученици, вдъхновена от фолклорното изкуство. Кукерското шествие е предвидено да започне половин час по-късно. Пак по това време деца от училището-организатор, но също и от други русенски гимназии, ще направят ревю на автентични национални костюми. По традиция в него се включват не само ученици, но също и колекционери на носии, които трепетно пазят в ракли и сандъци красивите народни облекла. 
В 13 ч на сцената на Доходното трябва да започне Сирнишкото надиграване, надпяване и наддумване, което ще покаже на публиката младите таланти, които пазят и развиват народните традиции.