На 24 март ще стане ясно как ще се продават останалите имоти на „Захар-Био“ и най-вече на апартаментите от бившите ведомствени блокчета, в които живеят десетки русенски семейства. На тази дата според решението на Окръжния съд ще се проведе общо събрание на кредиторите. То ще трябва да определи реда и начина за осребряване имуществото на длъжника, да определи метода и условията на оценка, както и да избере оценители и определи възнагражденията им.
Основният и практически единствен решаващ глас на събранието ще бъде на държавата в лицето на НАП. Приходната агенция е най-големият кредитор на бившия захарен завод със вземания за около 15 млн. лева - 10 млн. главница плюс 5 млн. лихви. В края на миналата година НАП бе обявила търг за шест от жилищата, което предизвика протести на живеещите в тях. Въпреки това един от апартаментите бе продаден за скромната сума от 22 810 лева. За останалите пет нямаше класирани оферти.
Синдикът Георги Чолаков се е ангажирал да лобира за облекчена процедура, по която живеещите да купят обитаваните от тях жилища. Доколко неговото мнение ще има тежест, ще стане ясно на общото събрание на кредиторите. Сред тях са още Държавен фонд „Земеделие“ и община Русе, но техният дял е малък и решаващият глас ще бъде на НАП.