Във връзка с разпространението на новия коронавирус „Ковид-19“ (COVID-19) в Италия и по-специално Северна Италия препоръчваме на българските граждани, които пребивават или пътуват в Италия, да пътуват само в краен случай в районите, където е установена зараза.

Препоръчваме също така на сънародниците ни да се въздържат от посещение на публични мероприятия, да избягват места със струпване на много хора, както и да спазват мерки за безопасност като носене на предпазна медицинска маска, поддържане на лична хигиена и да се избягва пряк контакт с непознати.

В същото време, взимайки предвид актуалната ситуация с развитието на епидемията на коронавирус 2019-nCoV, Министерството на външните работи на България повиши индекса на риска при пътуване до Китай до най-високото Ниво 5: Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.

Няма данни за заразени с коронавивуса „Ковид-19“ (COVID-19) български граждани в Китай и в Италия.

В посолството ни в Рим и в Генералното ни консулство в Милано не са получавани сигнали за заболели българи или сигнали от наши сънародници за съдействие във връзка с ограниченията в рамките на карантината в някои градове. На спешния телефон на Генералното ни консулство в Милано са постъпили две обаждания от наши сънародници с молба за препоръки.

По информация на италианските власти броят на заразените в Италия от новия коронавирус към момента е 132 души като 26 от тях са на интензивно лечение. Регистрирани са нови случаи в населени места, където до този момент нямаше признаци на зараза като град Монца, Сесто Сан Джовани, селцето Валтелина (община Сондрио, Ломбардия). Има нови случаи и в Торино.

Не е обявено извънредно положение, но постоянно се въвеждат нови ограничаващи заразата мерки. Преустановено е спирането на влаковете в градовете „под карантина“, където са регистрирани случаи на заразени хора – малките общини около град Лоди, Ломбардия: Кодоньо, Казалпустерленго, Малео Кастильоне д‘Ада, Теранова дей Пасерини, Сомаля, Сан Фиорано и Сесто Кремонезе. Забранено е напускането или посещението на външни лица в тези населени места.

По данни на Италианския статистически институт в област Ломбардия живеят 10 046 българи, в област Венето – 2312, в област Пиемонте – 3071, в град Милано са регистрирани 5 241 български граждани, а в община Лоди – 313 българи.

Посолството ни в Рим и ГК Милано са в готовност да оказват съдействие на сънародниците ни при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с :

1. посолството ни в Рим на телефони +39 06 322 46 40; +39 06 322 46 43. Телефони на посолството в извънработно време: + 39 06 322 46 40; + 39 06 322 46 43.

2. Генерално консулство в Милано: +39 02 849 429 02. Телефон на генералното консулство в извънработно време: +39 33 37 826 043.