Над 5000 гости от различни краища на България посрещнаха организаторите на фолклорния празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“, който се проведе за пети път в сливополското село Бабово в събота. Сред атракциите на веселбата за поредна година беше добре познатият Юнашки тиган, в който бяха приготвени специалният кметски кебап по рецепта на кмета на селото Пламен Пенков и традиционната резлива чорба със стотици литри сок от кисело зеле. Наред с това десетки изложители на традиционни ястия от общината и региона подредиха своите маси в типично български стил отпреди повече от 100 години.
Майстори и ценители на зимни кулинарни изкушения пък премериха сили в оспорвани конкурси. В състезанието за греяна ракия се включиха 21 участници, а за най-вкусна зелева чорба - 16.
И резултатите разбиха стереотипите.
За най-голям майстор на ракията беше избрана Еленка Цонева от пенсионерския клуб в Старо село, Тутраканско. Най-вкусната пък е зелевата чорба на съселянина й Тодор Тодоров.
Специално жури избра и носителите на призовете най-напет юнак и най-лична мома, като първите места спечелиха Петър Пламенов от Голямо Враново и Катерина Симеонова от Климентово. Най-малките участници пък бяха 2-годишният Симеон Симеонов и 5-годишната Зоя Йорданова.
А докато се провеждаха конкурсите, над 1000 участници от 36 формации от цяла Северна България забавляваха посетителите от сцената пред читалището. Сред гостите на празника бяха депутатът Андриан Райков, зам.областният управител Валентин Колев, кметът на Сливо поле Валентин Атанасов, председателят на общинския съвет в градчето Илиян Иванов, общински съветници, кметове на кметства. В началото на фолклорния фестивал водосвет отслужи отец Данчо, а приветствие в народна носия отправи кметът на Бабово Пламен Пенков. Празникът се организира от читалище „Никола Йонков Вапцаров 1927“ и кметство Бабово, а значителна подкрепа оказва община Сливо поле.