Къде ли не съм пяла за Делю Хайдутин, а той избра да ми се обади в Бъзовец. Това разказа с усмивка Валя Балканска пред група от Две могили и околните села, водени от кмета на общината Божидар Борисов. Гостите бяха в Смолян по покана на именитата певица и гайдаря Петър Янев, с които са се сприятелили покрай гастролите им в Русенско.
Песента „Излел е Делю Хайдутин“ лети в Космоса като част от специално подбраните послания на човечеството към евентуалните събратя по разум. Те са записани на златни дискове и са изстреляне с американските сонди „Вояджър“ 1 и 2 прeз 1977 година Aпaрaтитe щe ce рeят в Кocмoca 10 000 гoдини към звeздaтa AC-793888 oт cъзвeздиeтo Мaлкa мeчкa. Прeз 2012 година „Вoяджър 1“ нaпуcнa Cлънчeвaтa cиcтeмa, c кoeтo изпълнeнaтa oт Вaля Бaлкaнcкa рoдoпcкa пeceн тръгнa към нoви cвeтoвe.
Вече над 40 години Делю е силно емоционален и неповторим символ на Валя Балканска, на Родопите и на България.
„Обаждането“ на прочутия хайдутин става на концерт в двемогилското село Бъзовец, който завършва с обичайната кулминация - „Излел е Делю Хайдутин“. Моментът е величествен, започва заря, но един от фойерверките е изстрелян под неправилен ъгъл и уж невинно изглеждащата тапа пред заряда пада като камък от небето и удря Валя Балканска по главата. Въпреки стреса и болката певицата не спира и музиката продължава да се лее. Първоначално даже малцина разбират какво се е случило, а след това се ражда шегата, че Делю е решил да се обади на Валя в Бъзовец.
Валя Балканска и Петър Янев ни посрещнаха много сърдечно, заредиха ни с енергия и патриотизъм, разказаха от групата.
Един от паметните моменти ще остане влизането на Петър със свиреща гайда в механата, където гостите са седнали с Валя Балканска. Цялото заведение става на крака, а музикантът продължава с музиката, която кара хората да замлъкват и да настръхват. Но не от страх, а от вълнение.