Кое налага централните врати на училище „Христо Ботев“ да се отварят в 7.20 часа и учениците да се втурват, а след това да се отварят на обяд и вечер, след като желанието на родителите е централният вход да бъде отворен през целия ден? Защо в училището няма целодневна работеща библиотека и с какво образование е длъжностното лице? Защо логопед и психолог са в едно и също помещение, след като трябва да работят отделно, както е било преди ремонта на училището? Тези въпроси отправи към администрацията общинският съветник Алисе Муртезова от ГЕРБ, която е била сигнализирана от родители на ученици в гимназията. 
Зам.-кметът Енчо Енчев каза, че е извършена проверка, като е установено, че централният вход е отворен в 7 часа. Пропускателният режим е въведен в правилника за вътрешния ред на училището, като вратите на централния вход са отворени за достъп от 7.15 до 8.05 часа и от 12.30 до 13.30 часа. По съображения за сигурност достъпът на външни лица е ограничен, като за родителите се осигурява достъп по предварително уговорена среща с учители и служители. 
Липсата на библиотека е обяснена от училищното ръководство със свиване на щата - след пенсиониране на дългогодишния библиотекар длъжността е съкратена. Ученици и учители се обслужвали по заявка, а който искал, можело да ползва близката Регионална библиотека „Любен Каравелов“.
Но смелият визионерски ход на ръководството да си облекчи бюджетът, като лиши училището от библиотека, явно не е оценен по достойнство, тъй като му е препоръчано дейността й да се възстанови. По същия начин са се развили нещата и с друго мениджърско решение - това за общото помещение на психолога и логопеда. Проблем при тях нямало, защото работното им време било така съобразено, че да не се засичат. Срокът двамата специалисти да имат самостоятелни кабинети е 1 април.