Напрежение, политически престрелки и метафори белязаха и вчерашната сесия, като най-силно страстите се разпалиха на точката за отхвърляне на подписката за безплатно пътуване на ученици и пенсионери, която беше внесена от местна гражданска инициатива.
Но самото заседание започна с изказването на другия зам.-председател Наталия Кръстева. От името на ГЕРБ тя изрази огорчението от факта, че венецът от името на партията първоначално не е бил обявен на церемонията за Освобождението на Русе, а се е случило едва след намеса на техните привърженици, което партията определя като грубо нарушаване на протокола. 
Кметът Пенчо Милков заяви, че на празника венецът на ГЕРБ е бил сложен на редицата, поднесен е и всички са отдали почит, без значение от коя политическа сила са. „При прочитането на списъка се получи техническа грешка. Щеше да е смешно, ако не е трагично и жалко! Да им е тъжно, че не им е прочетено името, при положение че всички сведохме глава, докато се поднасяше венецът. Изненадан съм, че продължавате да говорите по този начин“, каза Милков. 
Дискусия по точките от дневния ред породи програмата за управление за мандата до 2023, макар че тя беше само за сведение. Михаил Илиев от ГЕРБ и Елеонора Николова от СДС определиха програмата по-скоро като добре написана визия. Според тях трябва да се формулират конкретни резултати във всички приоритетни области. 
Деница Иванова от БСП каза, че това е стратегически документ, който има за цел да очертае приоритетите за управление, като подчерта, че след година кметът ще даде отчет за изпълнението. Тя отбеляза също, че предизборната платформа на Милков сега е вплетена в програмата за управление, което означава, че е налице последователност, а това е най-важното нещо в политиката. По предложение на зам.-председателя на общинския съвет Пламен Рашев от БСП, който вчера празнуваше рожден ден, изказванията бяха прекратени. 
Последната точка от дневния ред за отхвърляне на подписката за безплатно пътуване на ученици и пенсионери предзвика бурна дискусия. Стана ясно, че след направени анализи сумата е непосилна за общинския бюджет и затова от администрацията предлагат тя да се отхвърли. 
Наталия Кръстева припомни, че предходната администрация пет години назад е правила ежегодно такива намаления за различни целеви групи. Предложението беше добра възможност да изпълните предизборното си обещание, обърна се тя към кмета Милков.
От групата на СДС пък се ангажираха да поемат 20 карти за студенти, ученици и пенсионери по предложение на гражданската инициатива. 
Галин Ганчев от ГЕРБ попита дали всички деца се нуждаят от такава услуга, като отбеляза, че има такива, които действително се нуждаят, но има и от заможни семейства, както е и с пенсионерите - едни са на минимална пенсия, други получават добри пенсии. А иначе от групата на ГЕРБ заявиха, че приемат предложението на гражданската инициатива, внесла подписката.
„Промяната не става с вълшебна пръчка, когато завариш раздути договори и отчисления, които не са намалени дори с лев за осем години. За да се случи даването, трябва да затвориш всички пробойни в бъчвата, защото тя шурти отвсякъде“, каза кметът Пенчо Милков. Той посочи, че за последната година пътуванията са намалели с 29 хиляди, защото всяко семейство има по две коли и пътува с тях. Кметът изрази притеснението си за доверието в транспорта и намаляването на пътниците. Той увери, че се работи за намаляване на стойността на картите и хората да се качват в автобусите, а не в старите си коли. След дискусията предложението за отхвърляне на подписката за безплатно пътуване беше гласувана с 27 „за“, 8 „против“ и 15 „въздържали се“.