„Нека всички да са такива като него! Като застанеш срещу Румен Радев, той те гледа и преценява, мисли, и очаква да му кажеш нещо добро. Когато му приказваш, той първо слуша, но мисли и преценява. По това разбрах, че той ще бъде много добър, още като ученик беше такъв! Математик, аеродинамик, физик, а аз претендирах да бъде педагог и психолог“. Така о.з. полковник Велико Пенчев, който е бил инструктор на президента Румен Радев като курсант, си спомня държавния глава. Офицерът, който след военната служба се е прибрал в родното Ветово и на 5 март ще навърши 86 години, сподели спомените си вчера, след като Радев го отличи с почетния знак на президента за приноса му в развитието на военното образование и Военновъздушните сили на България. Президентът също сподели спомените си от авиационното училище, като това се случи на среща, в която участваха и членовете на Младежкия парламент.
„Изключително радостен съм, че мога да отдам признателност не просто към моя инструктор, не просто към един невероятен летец, но към един истински българин и се радвам, че е пред младите хора. Вие ще работите с хора, ще бъдете лидери, трябва не само да убеждавате, а да мотивирате и водите в трудни начинания. Такъв човек беше полк.Пенчев - водеше със заразителен пример, с идеи и отношение към хората. Като курсанти за нас той беше върхът на летателното майсторство. Имал съм и други командири, прекрасни в своята професия, но не всички са успявали да поведат след себе си по такъв убедителен начин като него. Имаше голямото предимство да намира пътя към всеки един от нас“, каза Радев.
Той подчерта, че през ръцете на полк.Пенчев са минали стотици курсанти, а той знае на всеки трите имена, датата на раждане, откъде е, цялата му летателна характеристика, както и имената на приятелките им. Най-удивителното е, че той е запазил тази огромна информация. Това означава едно - да обичаш хората, да имаш индивидуален подход и затова той е една от най-уважаваните фигури в българската военна авиация, посочи още президентът. 
Срещата продължи с въпроси от младежите към президента, като той ги призова да мислят нестандартно, извън кутията, в която по-възрастните и системата се опитват да ги вкарват. 
Имаме нужда от вашата непримиримост към корупцията, злоупотребите и ниското качество, каза още той на членовете на Младежкия парламент. А те поискаха да разберат от Радев дали в екипа му има млади хора, дали президентството има стратегия за задържането на младите, както и дали той като по-млад е мислел, че ще заеме тази позиция. 
„Не съм имал амбиции и никакви мисли да ставам президент или политик. Имах мечта да съм военен летец, работих много в тази посока, като се занимавах много с математика, чета много и всякакви книги, спортувах много. Независимо на каква професия ще се отдадете, нека е с цялата ви душа и да е с обществено значима цел“, каза още президентът.