Берлински съд вкара в затвора трима мъже за зрелищната кражба на 100-килограмова златна монета от един от музеите на германската столица.

Съдиите затвориха двама мъже на възраст 23 и 21 години, които принадлежат към семейство от арабски произход, известно с връзки с организираната престъпност, за четири години и шест месеца всеки.

21-годишен охранител в музея получи присъда от три години и четири месеца, докато четвърти подсъдим беше освободен от всички обвинения.

Полицията не е открила следа от 100-килограмовата канадска монета след среднощния обир през март 2017 г. от музея Боде, разположен в близост до берлинския апартамент на канцлера Ангела Меркел.

„Големият кленов лист“, една от петте сечени през 2007 г., се счита за втората по големина златна монета в света след еднотонното Австралийско кенгуру, появило се през 2012 г.

Прокурорите предполагат, че монетата, която е от почти чисто злато, на която е изобразен профилът на кралица Елизабет II, или е била нарязана и претопена, или отнесена в чужбина.

Монетата има условна стойност от един милион канадски долара (750 000 долара), но самото злато, от което е изработена, струва значително повече.

При полицейските акции през юли 2017 г. в помещения в и около Берлин, свързани с извършителите на „клана“ Ремо, бяха открити пистолети, луксозни коли и повече от 100 000 евро в брой.

Разследващите също използваха телефонни подслушвания и GPS устройства за проследяване на автомобили и претърсиха повече от 50 имота.

От записа на охранителните камери от нощта на обира се вижда, че трима мъже с тъмни качулки, шалове и бейзболни шапки, си проправят път към музея. Те минават през прозорец, разбиват стъклен калъф с брадва и с помощта на различни помощни средства прехвърлят монетата в кола, каза прокурор Мартина Ламб.

Фамилията Ремо, чиито патриарси бягат от разрушения от войни Ливан през 80-те години на миналия век, се счита за един от най-известните кланове за организирана престъпност в Берлин.