С много сполучлив нов прочит на една от най-българските класически пиеси интригува Кукленият театър. Тази вечер е официалната премиера на „Криворазбраната цивилизация“ на Добри Войников, написана преди 149 години. Русенските персонажи си пишат есемеси, правят си селфита, но заедно с това режисьорската версия на Валентин Владимиров-Валяка се придържа строго към сюжета, стилистиката и основната идея на бащата на българския възрожденски театър. Осъвременяването е направено много внимателно - точно толкова, колкото е нужно, за да може тази пиеса, издържала проверката на век и половина, да достигне и до днешните млади хора, каза ден преди премиерата режисьорът. Неговото лично послание гласи: няма нищо лошо в цивилизацията, но ние, българите, трябва да си пазим честта и да не забравяме кои сме.
Сценографските и костюмографските решения на Таня и Георги Пасеви са нетрадиционни и необичайни и с това също стават част от очевидно успешния „превод“ на добрата стара „Криворазбрана цивилизация“. Приехме един  код, който малко е недоразбран в България - с елементи на поп арт и комикс, като илюстрация на теми като мода, фалш, показност, за да провокираме чисто образно публиката, каза Георги Пасев. Визуалният език ще помогне на зрителя да си припомни, че забавното и сериозното обикновено вървят ръка за ръка, допълни Таня Пасева. 
В спектакъла, който вече имаше една предпремиера с възторжена публика на 13 февруари, участват Галена Копанкова, Силвия Нейкова, Йоланда Димова, Любен Русенски, Мартин Маринов, Хубен Нурев, Кремена Станева и Асен Николов. След официалната премиера тази вечер от 19 ч в Кукления театър, представлението, което е еднакво интересно за всяка възраст над 10 години, ще се играе и на 27 февруари, отново от 19 ч.