Милеем за стратегическото развитие на града и региона и не ни е безразлично как се управлява една собственост. За нас много бързо и лежерно мина точката за продажбата на летището в Щръклево на последната сесия. Тя се претупа. Не се чуха всички гледни точки, а когато има толкова сериозен въпрос, русенското общество е длъжно да получи пълната и точна информация. Това коментираха четиримата общински съветници от групата на СДС - Станимир Станчев, Елеонора Николова, Деян Недков и Иван Григоров, на пресконференция вчера по повод решението от последната сесия, с което общинският съвет даде предварително съгласие общината дa пpoдaдe лeтищeтo бeз тъpг или конкурс нa малайзийската компания „Eoнмeтaлл Груп“, която има участие във „Еонметалл Бългapия“ OOД. Затова те са решени да повдигнат темата и на национално ниво, като алармират българските институции да проверят детайлно и задълбочено малайзийската фирма.
Всъщност инфорационната система Апис показва, че „Еонметалл Бългapия“ е регистрирана в Русе с 2000 лева капитал от петима собственици. Най-голям дял има управителят Антон Иванов Стайков - 33.2%, останалите двама малайзийски и двама американски граждани, съответно Тан Киан Чуан, Гох Ченг Хуат, Надер Бадри Шахин и Азиз Мохамед Абделазим, имат по 16.7%.
Според сините съветници има много въпросителни около тази продажба, на които инвеститорът не е дал адекватни отговори. 
Те бягаха от въпросите и само се гледаха с кметския екип като манастирски котараци, каза Станимир Станчев. 
Недков обърна внимание на инвестиционния проект, където са посочени две сгради като хангар, а там се намира т.нар. поделение с локатори, които функционират. Става въпрос за продажбата на парцел, в който влиза и част от военното поделение в Щръклево, което е обект от национално значение за сигурността. Затова той попита дали е уговорено с министъра на отбраната това поделение да се продаде и къде ще бъде преместено.
Друга въпросителна е размерът на инвестицията, за която стана ясно, че ще е около 60 милиона. 
 Как с 60 милиона лева ще направят летище, след като рехабилитацията на летище Варна струва 40 млн., попита Недков. Станчев също беше категоричен, че няма как да направят един сериозен склад за по-малко от 300 лева на квадрат, а в предложението се говори за обща складова площ от 430 000 кв. м. 
Това е некоректно предложение и затова задаваме редица въпроси - дали е спазено изискването по предоставяне на летище Русе от министерството на транспорта и за какво предназначение е дадено. Кой ще гарантира, че Русе ще има летище - дали тази отговорност я поема кметът, някой от заместниците му, председателят на общинския съвет? Разбирам, че общинската хазна трябва да се напълни, но общинската собственост не е безкрайна мандра, посочи Станчев. 
Елеонора Николова каза, че т.нар. стратегически инвеститор се подвизава на територията на Русе от половин година. Тя отбеляза, че за сесията не са имали никаква информация кой е инвеститорът и има ли лиценз за летателна дейност. 
„Оказа се, че това е дружество, което се занимава с производство на метал и метални изделия и никога не е експлоатирало, строило и управлявало летателна дейност. Говори се, че ще направи училище за летци при положение, че няма лиценз за летене. Нямаме доказателства, които да сочат, че този инвеститор има реални намерения да поддържа летище и да бъде включено в общ бизнес план. Идеята се обслужва от ВМРО, първо от депутата Искрен Веселинов, след това от председателя на общинския съвет Иво Пазарджиев“, каза Николова. 
От групата на СДС отбелязаха, че повдигат нарочно темата в навечерието на Освобождението на Русе, когато президентът Румен Радев ще посети града, като припомниха, че той се е обучавал като млад пилот на летището в Щръклево. Те поискаха да стане ясно дали той е запознат с намеренията на община Русе, както и дали този имот е стратегически обект и дали е част от националната сигурност. Четиримата съветници посочиха, че ги притеснява бързането, защото е трябвало да се убедят, че това е сериозен инвеститор. Според тях концесията е най-добрата форма на управление, защото е дългосрочна. Съветниците от СДС бяха категорични, че искат да се обслужват обществените интереси, а не частните.