От помещения на ул. „Московска“ в София, в присъствието на експерти, се изземват предмети, които имат белезите на движими културни ценности.

Предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно-историческата стойност на иззетите предмети.

По-рано днес от фондация „Тракия” заявиха, че представители на властите са започнали изземването на регистрираните и абсолютно законни предмети от колекция Васил Божков. Прокуратурата продължава със своеволията и незаконните си действия, целящи да разрушат културно-историческото ни наследство, подчертават от фондация “Тракия”.

Въпреки многократните сигнали от страна на Фондация „Тракия“ и множеството експертни мнения за огромните опасности, които крие ненужното транспортиране на крехки и безценни антични предмети, институциите, потъпквайки редица европейски и български закони днес ще пренесат най-ценната част от колекцията, увита в транспортно фолио, без индивидуално изработени опаковки и с подготвена една кутия, неотговаряща на установените стандарти. Предметите няма да бъдат застраховани и тяхната съдба е неясна.

Уточняваме, че става въпрос именно за предметите, които са с приключен процес на регистрация и идентификация, участвали са в редица световни изложби, между които „Великолепието на България“ в Брюксел по случай влизането на България в Европейския съюз и „Златното руно“, част от Европейската година на културното наследство. Всички изложби са проведени с разрешение на Министерство на културата и биха били невъзможни, ако предметите не бяха с изрядна документация, посочват още от фондацията.