С тържествена служба на митрополит Наум в съслужение с осем свещеници, водосвет, благословия и полагане на символичния основен камък вчера бе осветено мястото, където до 18 юли ще се издигне русенският паметник на Апостола на свободата в Парка на възрожденците.
Щастливи сме, че една мечта на русенци е на път да се сбъдне съвсем реално, каза в краткото си слово Искрен Веселинов.
Той отново благодари на стотиците жители на града, които са се включили, макар и със скромни лепти към събирането на нужните малко над 120 000 лева за паметника. При изграждането на този паметник навсякъде чукахме на отворена врата, посочи Веселинов и специално подчерта приноса на общината в лицето на предишното и сегашното й ръководство, на едни от най-големите дарители Владимир Колев и неговата съпруга, на ПГ „Обединени патриоти“, Българския енергиен холдинг и „Монтажни строителни конструкции“ АД-Казичене. Сред дарителите има още много фирми, организации и русенски училища.
От Министерството на отбраната вече са приготвили за изпращане в Русе обещаните употребявани гилзи на стойност 10 000 лева, които ще послужат за отливане на фигурата на Левски, уточни Веселинов.
Автор на паметника е скулпторът от Русе Даниел Кънчев, с него работи и арх.Силвия Славова.
Фигурата на Апостола ще влезе в леярната през март. Дотогава ще бъде направена поисканата от Министерството минимална преработка. Монументът ще бъде с височина 3 метра, а постаментът - 1.10 метра, като до него ще водят три стъпала от по 15 см. 
Гарантирам, че за рождената дата на Апостола русенци ще имат своя Левски, завърши словото си Искрен Веселинов. 
В церемонията участваха десетки граждани. Заедно с инициативния комитет в нея се включиха областният управител Галин Григоров, председателят на ОбС Иво Пазарджиев /и двамата членове на комитета/, кметът Пенчо Милков, депутатът Георги Стоилов, ректорът на РУ проф.Христо Белоев и общински съветници от различни групи.
След благословията и водосвета митрополит Наум  положи и в предварително изкопаната дупка бял камък, върху който нарисува с маркер кръст. Пак там владиката постави и метална капсула, в която има сгънат лист, който на място подписаха освен него Искрен Веселинов, Галин Григоров, Иво Пазарджиев и Пенчо Милков. Митрополит Наум първи засипа с пръст капсулата, камъка и поставения в изкопа кръст. 
В края на церемонията беше почетена паметта на Васил Левски, който според най-новите исторически данни е бил обесен именно на вчерашната дата - 18 февруари 1873 година.