Сигнал с искане за отстраняване от поста на кмета на двемогилското село Бъзовец Лъчезар Минев е подаден в понеделник в Общинската избирателна комисия. Случаят е сходен с тези в община Ветово и село Смирненски, където кметове освободиха току-що спечелените управленски места, защото не са закрили фирмите си в предвидените по закон срокове. 
Вносител на сигнала срещу кмета на Бъзовец е общинският съветник в Две могили Бисер Йончев от СДС, който твърди, че Минев не е предприел действия да заличи своята фирма ЕТ „Лъчезар Минев“ в законовия срок - един месец от обявяването на изборните резултати (от 4 ноември до 4 декември 2019) и така е нарушил Закона за местното самоуправление и местната администрация. 
При проверка в Търговския регистър Йончев е установил, че в законовия срок от един месец кметът не е заличил фирмата си със седалище в Бъзовец, която е с дейност на питейно заведение. 
Макар че фирмата вече не е действаща, като според справката в Търговския регистър търговецът е заличен на 30 януари, от СДС твърдят, че законовият срок не е спазен.
Потърсихме за коментар кмета на Бъзовец Лъчезар Минев, който определи сигнала като политическа поръчка. Той обясни, че от много години тази фирма не развива дейност и подчерта, че в момента тя е заличена. Минев каза, че юридическата процедура е спазена, като в едномесечен срок е започнал действията по заличаването във фирмата. Уведомил съм Общинската избирателна комисия и общинския съвет кои фирми са заличени и за кои е започнала процедура, като съм спазил закона. Той отбеляза, че процедурата по заличаването на ЕТ отнема по-дълъг период от време и не може да се случи за един месец. 
Предстои ОИК да проведе заседание и да излезе с решение. Най-вероятно ще се направи подробна справка в Търговския регистър, като се представи официално удостоверение за актуалното състояние на търговеца. Комисията ще поиска и становище от кмета на Бъзовец, който ще има възможност да направи писмено възражение. След като бъдат събрани съответните документи и справки, и твърденията в сигнала бъдат проверени, от ОИК ще излязат с решение дали са налице условията за предсрочно прекратяване на правомощията.
Кметът на Бъзовец Лъчезар Минев обаче прогнозира, че вероятно ще се стигне до съдебен процес.