Специалист по електроника даде поредното доказателство, че интелектът е по-могъщ от грубата сила, но за това няма да получи признание, а най-вероятно присъда.
В края на миналата седмица 39-годишният мъж е уличен от криминалисти от Първо РПУ в ограбване на множество кафе автомати, на които не е нанесъл дори драскотина.
За разлика от примитивите, които разбиват вендинг машините с щанги или чупят заключващите им устройства, крадецът с познания в електрониката сглобил устройство с предлагани в магазините части, с което манипулирал софтуера на автоматите и те пускали всичките събрани монети като ресто. Техничарят просто заставал с вид на клиент пред набелязаната машина, подавал сигнал с устройството си и прибирал парите, докато отстрани изглеждало, че си чака кафето. По този начин от август миналата година досега опразнил 10 касички, от които прибрал 900 лева. Нанесените на командните блокове щети обаче са за 5-6 пъти по-висока сума.
 Наистина дълго време работихме по тези странни кражби без взлом, но колегите положиха много усилия и успяха да стигнат до IT крадеца. Предстои да установим дали е обирал автомати и в други градове, след което ще предадем случая на прокуратурата, каза вчера за „Утро“ началникът на Първо РПУ главен инспектор Пламен Първанов.