Първото общоградско възпоменание за Васил Левски в Русе се състои на 22 февруари 1902 година. Местното Гимнастическо-плувателно дружество „Юнак“ организира вечеринка в салона на новопостроеното Доходно здание. За целта Управителния съвет на дружеството отпечатва специална покана в печатницата на Малджиев.
Гимнастическата вечеринка започва в 8.30 часа вечерта с „Химн на българския юнак“, изпълнен от юнашкия хор, представени са различни гимнастически упражнения. Младите юначета рецитират две стихотворения на Иван Вазов - „Новите гробища на Сливница“ и „Опълченците на Шипка“, „Към моите братя“ от Трайко Китанчев, изпълняват китка от български песни. Вечеринката завършва с „Жива картина. Обесването на В. Левски“. 
На 11 май 1903 година са положени основите на паметник на Левски в родния му град Карлово. Създаден е местен комитет, който да набира средства. 
Русенци се отзовават и на тази инициатива. Учреден е Клон на комитета „Васил Левски“ в Русе, който, през лятото на 1904 година, е инициатор на „бляскаво увеселение в алеите, което се дава в полза на фонда „Васил Левски“ за издигание паметник в родния град на Апостола“.
Сред организаторите са женското благотворително дружество „Добродетел“, музикалното дружество „Лира“, спортното дружество „Русенски юнак“ и театралното дружество „Добрина - Йосиф I“ и „Рила“.
Програмата започва в четири часа следобед и „през всичкото време ще свири военна музика“, а спортното дружество изпълнява гимнастически упражнения. Специално за случая са построени павилиони „декорирани с хубави венециански фенери, флагове и зеленина“, а за късните вечерни часове е предвидено специално „венецианско осветление“. 
Пари за паметника ще се събират от входните билети, а „видните г-ци и г-жи на града Русе“ ще продават „най-разновидни портрети с лика и паметника на Дякона Васил Левски; разноцветни конфети и серпантини; много изящни смешни и забавителни предмети - играчки; красиви пощенски цветни карти“.
На разположение на присъстващите на това светско увеселение ще има „бюфет с приятни, хладни напитки и разни закуски“. Подготвена е и изненада на вечерта - „в 6 часа ще се пусне балон“. Така русенският клон на комитета „Васил Левски“ с много любов и ентусиазъм организира за съгражданите си едно незабравимо бляскаво светско събитие, характерно за европейския дух на най-големия крайдунавски град.