С изложба на кулинарни изкушения ще започне в събота Денят на майчиния език, който русенци ще отбележат ден след посочения в международния календар този празник. Сладки и солени гастрономически предизвикателства от българската, руската, арменската, еврейската, турската и татарската национални кухни ще бъдат подредени в 13 ч на 22 февруари във фоайето на Пленарната зала. 
Четвърт час по-късно на сцената в залата ще започне концертът с песни, стихотворения и танци на различните етноси, които мирно и ползотворно съжителстват в цялата Русенска област. Като специални гости в празничната програма ще се включат и самодейци от турския град Одрин. 
Каним русенци да споделят с нас желанието ни да научим повече за фолклорното богатство на различните етноси и да съпоставим традициите, казаха от организаторите. Грандиозният концерт е дело на Дружество за културни връзки с Турция „Гюнеш“, Руския клуб, клуб „Червена роза“, еврейската организация „Шалом“, сдружението на татарите „Асабай“ и Арменския клуб.