Майки от Русе събират средства, за да заведат на море деца с увреждания. В продължение на няколко месеца те са изработили ръчно близо 6000 мартеници, които предлагат в благотворителен базар. Кампанията, която майките са нарекли „Синьо лято“, ще продължи две седмици и стартира от вчера в Русенския университет. Майките искат да осигурят ваканция на своите специални деца, които да бъдат сред приятели и обградени с любов.
Мартениците са изплетени от жените, обединени в клуб „Смело сърце“. Логото на организацията е на всяка от творбите им, които тази година са артистични и много красиви. В изработката са участвали дори татковците и децата, ентусиазирани от каузата.
„Правим ги с много любов, с много внимание. Тази година са по-различни, имаме по-иновативни идеи, постарали сме се още повече, защото каузата ни е още по-голяма“, споделя Маргита Борисова.
„Ще говоря за моите деца - когато чуят, че сме изпълнили целта, каузата е на път да се осъществи, се чува едно ура, майките успяха, майките са велики. Защото моят син например осъзнава, че е по-различен, но осъзнава, че и аз съм различна, защото правя нещо, което е добро и за добро“, казва майката на четири деца Росица Стефанова, която има две деца с увреждания.
Целта на инициативите, които русенските майки правят вече четири години, е да осигурят нормален живот за специалните си деца. И се радват, че хората ги подкрепят.
„Всяка една мартеничка, когато я пакетирам, фасонирам, си представям една усмивка. Всеки подарява мартеничка и съответно човекът отсреща реагира с една топла усмивка, така че това е един заряд за нас“, споделя Снежинка Захариева.
Пътуването до морето не е свързано само със средства, а и със сложна организация. Част от децата са на инвалидни колички и се налага специален транспорт, местата за настаняване също трябва да са с достъпна среда. Но усилията си струват, когато родителите видят щастливите усмивки на децата си.
Мартениците за благотворителната кауза ще се предлагат в Русенския университет до петък включително от 10 до 14 ч, а до 1 март - в Градските хали от 10 до 19 часа.