Прокуратурата проверява извършено корупционно престъпление от съдия. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, след като Иван Гешев проведе среща с кметове на над 20 кметства.

„По време на срещата бяха обсъдени корупционни практики в местната власт. Бяха депозирани и данни за извършени корупционни престъпления в местната власт и такива в съдебната система“, уточни Милева и каза, че към момента няма да разкрие повече данни за съдията, който ще бъде разследван, тъй като очакват сигнала срещу него да постъпи официално.

Кметът на Калофер Румен Стоянов разкри, че преди 7-8 месеца е подал сигнали за корупция, свързани с обществени поръчки и доказани злоупотреби, но нито една от властите не е реагирала все още на тях. Според него това е знак, че има проблем в тези институции и е налична корупционна сделка и тя е на много високо ниво.

„Аз лично подадох сигнал за мемориалния комплекс. Изхарчиха се едни пари и нищо не стана. Запознах го с доклад, който съм внесъл преди 7-8 месеца, който съм внесъл в главна прокуратура, специализирана прокуратура, Министерството на правосъдието, Министерски съвет, президентство, но от никъде нямам никакъв отговор. Там става дума за откраднати 101 300 лв. От 300 000 лв., които бяха отпуснати целево за ремонт на мемориалния комплекс „Христо Ботев“ ни дадоха 101 300 лв.“, уточни той естеството на един от сигналите си.

Кметът уточни, че е запознал главния прокурор Иван Гешев с два свои доклада, а от своя страна Гешев е поел ангажимент да им съдейства с каквото може.

„Много от моите колеги му казаха, че искат видеонаблюдение и той обеща да говори с вътрешния министър Младен Маринов и от там да могат да съдействат с полиция. Където могат общините да отделят средства, за да се направи. Пое ангажимент за законодателна инициатива, тъй като колегите поставиха въпрос, че в по-малкото населени места се водят, че живеят по 400 души, а същевременно са 600, което означава, че 200 души не ас регистрирани. Той няма право на законодателна инициатива, но по линия на добрия тон ще съдейства за такава“, заяви Стоянов.

Кметът на шуменското село Мадара Неделчо Неделчев пък обяви, че в събота излизат на протест, защото той и съгражданите му искат кметството да разполага със собствен бюджет.

„Следващата събота ще организираме протест в подкрепа на решенията на общото събрание на селото, които бяха взети на 7,12.2019 г. Едно от тях е селото да има самостоятелен бюджет. Сега ние нямаме нищо. Аз трябва да ходя да се моля за една химикалка на кмета на Шумен“, посочи той.

Според него кметът на Шумен не е изпълнил закона и не се е съобразил с решението на жителите на Мадара.

„Той не предприе никакви действия. Срокът за обжалване на решението и законността на решението изтече и той нищо не направи. Той е решил, че събранието е било незаконно и не се интересува дали има закон. Според мен той си мисли, че той е законът“, заяви Неделчев и поясни, че тези искания не са били поставяни пред централната власт.

Кметският наместник на плевенското село Къшин Пламен Петков, посочи, че от 2 години се опитва да си върне един имот, който е бивше игрище на децата и местните хора.

„По един или друг начин той е даден на един магистрат. Боря се с всички сили и средства. Написал съм сигнали до КПКОНПИ, до Специализираната прокуратура. От едното място казват, че няма нарушение, връщат го обратно. В момента се намира в Софийска градска прокуратура“, обясни той и добави, че е споделил проблема си с главния прокурор и очаква решение на казуса.