Гледката на две мишки, припкащи по платформата на лондонското метро вечер, за мнозина е нежелано изображение на живота в града.

Но млад фотограф се надява, че наградата му, спечелена с този кадър ще промени това възприятие.

Фотографията на Сам Роули „Station Squabble“ е избрана сред повече от 48 000 други, да получи наградата за най-добра фотография от света на дивата природа от лондонския Музей по естествена история след публично гласуване.

Снимката показва две мишки, които се бият за няколко трохи в метростанция.

"Всички знаят за мишките в метрото, но не мисля, че никой ги е виждал в тази светлина преди”, каза за Си Ен Ен Роули, 25-годишен изследовател в Би Би Си.

Той призна, че си е спечелил „странни погледи“ от пътуващите във влака, докато е лежал на пода на централна лондонска станция, но добавя: „Хората бяха доста любопитни – бяха положително настроени към цялата работа“.

Роули е обявен за фотограф на годината на LUMIX People Choice Award на 12 февруари.

Сред борещите се за финалната награда редуцирани до 25 най-добри снимки, са и два ягуара в битка с анаконда в Бразилия, изображение на носорог и природозащитник в Кения и снимка на група бели арктически елени.

След като приятел му разказал за наблюдавани от него интересни ситуации с мишки в метрото, Роули прекарал около седмици, дебнейки по гарите вечер, оставайки до ранните сутрешни часове.

„Дивата природа е фантастична и мисля, че трябва да ценим по-малките и по-трудни за общуване животни, сред които живеем“, казва той.

Майкъл Диксън, директор на Природонаучния музей, казва, че кадърът с разправията на мишките „предоставя увлекателен поглед върху това как дивата природа функционира в среда, доминирана от хората“.